latinica  ћирилица
22/06/2024 |  20:33 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Održana Vidovdanska smotra folklora u Ribniku

"Vidovdanska smotra folklora" održana je u Previji u opštini Ribnik, gdje su se kulturno-umjetnička društva predstavila koreografijama koje čuvaju tradiciju i običaje u njihovim krajevima.
Ribnik - Vidovdanska smotra folklora - Foto: SRNA
Ribnik - Vidovdanska smotra folkloraFoto: SRNA

Smotru je organizovao KUD "Ribnik", a publici su se, osim domaćina, predstavili KUD-ovi "Vrelo" iz Šipova, "Saničani" iz Prijedora i "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" iz Mrkonjić Grad.

Predsjednik KUD-a "Ribnik" Kosana Todorović kaže da se ova manifestacija održava od 2007. godine s ciljem očuvanja tradicije i običaja ovog podneblja.

- Imamo 60 članova, a večeras smo se predstavili sa četiri koreografije. Ono što djeci posebno nastojim da kroz koreografije prenesem su igre sa Zmijanja, jer imamo i originalnu zmijanjsku nošnju. Upravo s ovom koreografijom smo osvojili i prvu nagradu večeri Zlatni opanak u Valjevu - istakla je Todorovićeva.

Ona je dodala da su za djecu igranje folklora, nastupi i putovanja od posebnog značaja, pogotovo u malim sredinama.

Član KUD "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" iz Mrkonjić Grada Јelena Šebez rekla je da su ovakvi nastupi prilika da sretnu prijatelje iz drugih kulturno-umjetničkih društava.

- Igram folklor već 11 godina i nastaviću. Mi sa folklorom obilazimo mnogo mjesta, upoznajemo nove ljude i sklapamo prijateljstva, a mnogo naučimo o svojoj tradiciji i običajima - rekla je ona.

Član KUD "Ribnik" Anđela Kasapović kaže da već 13 godina igra folklor i da tako uči kako se čuvaju tradicija i srpski običaji, istakavši da su to prave vrijednosti kojima se čuva srpski identitet i istorija.

Sekretar KUD "Saničani" iz Prijedora Sandra Tadić rekla je da su dugi niz godina gosti na ovoj manifestaciji. Broje oko 60 aktivnih članova i postoje 14 godina, a nastupaju širom Republike Srpske i šire.

Manifestacija je održana u Sportskoj dvorani u Previji, a pokrovitelj je opština Ribnik.