latinica  ћирилица
22/06/2024 |  20:37 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

I nakon američkih sankcija, najmlađi doktor nauka u oblasti energetike u Srpskoj nema dilemu - ostaje uz Prointer

Najmlađi doktor nauka u Republici Srpskoj u oblasti energetike i mladi tim lider za energetska rješenja u kompaniji Prointer ITSS, članici Infiniti Internešnel Grup, Dejan Ivić rekao je za Srnu da, nakon sankcija koje je američka administracija uvela kompaniji u kojoj godinama radi, nema nikakvu dilemu i da ostaje uz Prointer, kao što je i Prointer bio uz njega sve vrijeme njegovog rada.
Dejan Ivić - Foto: SRNA
Dejan IvićFoto: SRNA

- Treba se okrenuti domaćoj pameti i ulagati u domaće znanje koje uopšte nije malo i, jednostavno, nastaviti dalje i ne odustajati - istakao je Ivić, dodavši da je to jedan od recepata, a ujedno i odgovora na američke sankcije.

On je naglasio da i danas vjeruje da se neke stvari ne mogu kupiti novcem i, iako je, sa svojim znanjem i zvanjem, i novac i slavu mogao da stekne bilo gdje u svijetu - odlučio je da ostane vjeran Prointeru i Republici Srpskoj.

Mnogo je razloga zbog kojih mu, kako kaže, nije palo na pamet da bilo gdje ode.

Domaću kompaniju, prostor i ljude koje dobro poznaje i razumije, još od studentskih dana, smatrao je prednošću, a to se, naglašava Ivić, u proteklih nekoliko godina i pokazalo.

Priznaje da mu pitanje – da li je, nakon sankcija, taj stav doveo u pitanje, zvuči sasvim logično, ali logičnim smatra i svoj optimistični odgovor.

- Vjerujem da ćemo, i kao pojedinci i kao kolektiv, iz svega ovoga izaći jači i, što je još važnije, da ćemo naučiti važnu lekciju. Nije sve u stranim investicijama. Mnogo potencijala i znanja imamo i ovdje, na domaćem terenu - rekao je Dejan, ne krijući da mu je odluka o sankcionisanju kompanije i čitave grupacije ostavila stotinu upitnika iznad glave.

Prema njegovim riječima, jedan od njih je i zašto je bilo kome, pa i Americi, čija poslovna rješenja kroz svoj rad dobro poznaje, palo na pamet da zarad svojih političkih poena i "obračuna" pokuša da sputa razvoj čitave jedne grupacije i svih onih koji gledaju svoja posla, marljivo rade i usavršavaju se.

- Punih pet godina sam radio za internacionalne kompanije i odlično znam kako taj svijet funkcioniše i kakvi su im aršini. Zato sam se i odlučio da karijeru gradim u domaćoj kompaniji u kojoj radim sa svojim ljudima, biram saradnike i u kojoj od prvog dana imam odriješene ruke za praćenje svjetskih trendova, usavršavanje i napredovanje.

Kad sam prošle godine otišao u Beograd da odbranim doktorat, čitav moj kolektiv, a prije svega kolege iz sektora automatizacije, stajali su iza mene, imali razumijevanja za sve što sam radio i bili mi nevjerovatna podrška. Zato cijeloj kompaniji mnogo toga dugujem - istakao je Dejan.

Što se doktorata tiče, baveći se automatizacijom srednjenaponskih distributivnih mreža, sa naglaskom na formiranje petlje na distributivnim mrežama i integraciju uređaja energetske elektronike, spojio je teoriju i praksu.

Konkretan rezultat svega toga su dva potpuno nova upravljačka algoritma koji omogućavaju da se ti novi uređaji implementiraju na već postojećim sistemima upravljanja.

- Ovdje je napravljen neki kostur, obrazac za algortime, laboratorijski setap koji može u praktičnu implementaciju na konkretnoj distributivnoj mreži. Mi u Prointeru i Infiniti grupaciji već radimo nešto slično, a ja sam radio i na instalaciji inteligentnih rastavljača na jednom od dalekovoda i podizanju sistema za daljinsko upravljanje, vršeći testiranje na terenu - objašnjava Dejan kojem se, zbog brojnih obaveza i planova, i ovog ponedjeljka i nove radne sedmice ništa neće promijeniti.

Dejan ide dalje, zajedno sa kolegama u kompaniji koju smatraju svojom drugom kućom.