latinica  ћирилица
22/06/2024 |  21:32 | Autor: SRNA

Otkrivena bista Gorana Bozala, dječaka koji je poginuo od granate

U znak sjećanja na dvanaestogodišnjeg Gorana Bozala, koji je 20. juna 1995. godine stradao od granate ispaljene iz dijela Sarajeva pod muslimanskom kontrolom, večeras je u naselju Prljevo brdo u Istočnom Novom Sarajevu otkrivena spomen-bista.
Istočno Novo Sarajevo - otkrivena spomen bista - Foto: SRNA
Istočno Novo Sarajevo - otkrivena spomen bistaFoto: SRNA

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Јovan Katić izjavio je novinarima da je ovaj događaj, koji je možda bio i zaboravljen, podsjeća na stradanje dječaka proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Katić je istakao da na ovaj način ne žele da obilježe stradanje samo Gorana, nego sve djece koja su poginula od 1992. do 1995. godine.

- Goran, nažalost, nije imao sreće da preživi, a tog dana se igrao sa svojim drugarima koji su takođe bili ranjeni prilikom pada granate. Tada je ugašen mladi život, Goranova porodica je odselila u Australiju, ali njihova bol ni danas ne prolazi - rekao je Katić.

Radomir, otac nastradalog Gorana Bozala, kaže da je prošlo 29 godina otkako je njegov sin poginuo, da su sjećanja i dalje bolna i teško je, ali se mora ići dalje.

- Na ovaj dan miješaju se tuga i radost. Tuga za voljenim djetetom, a radost što su ovi tereni ponovo oživjeli, što se čuje dječija graja - rekao je Bozalo.

On je zahvalio opštinskom rukovodstvu na inicijativi za postavljanje biste i što će sjećanje na njegovog sina na taj način i dalje živjeti.

Osveštanju i otkrivanju biste, uz prigodan program, u blizini igrališta u Njegoševoj ulici u naselju Prljevo brdo, osim članova porodice Bozalo i njihovih prijatelja, prisustvovalo je lokalno stanovništvo.