latinica  ћирилица
23/06/2024 |  13:38 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Bijeljina: Promocija knjige "Od Grmeča do Dejtona i dalje" (VIDEO)

Autobiografska knjiga Vladimira Lukića, nekadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske i člana delegacije za mirovne pregovore u Dejtonu, predstavljena je i u bijeljinskoj biblioteci. Pod naslovom "Od Grmeča do Dejtona i dalje" autor svjedoči o jednoj istorijskoj epohi važnoj za srpski narod, kao i o političkim okolnostima u kojima je nastajala Republika Srspka u sadašnjim entitetskim granicama.
Od Grmeča do Dejtona - Foto: RTRS
Od Grmeča do DejtonaFoto: RTRS

Doktor Vladimir Lukić, penzionisani profesor Arhitektonskog fakulteta, bogate profesionalne i političke karijere, na izmaku svoje devete decenije, sabrao je sjećanja, iskustvo i uspomene u autobiografiju pod nazivom „Od Grmeča do Dejtona“ . Značajan dio zapisa odnosi se na okolnosti koje su pratile potpisivanje sporazuma u Dejtonu , gdje je Lukić bio član srpske delegacije.

- I red je da vam kažem da nismo imali Slobodana Miloševića u Dejtonu, mi ni slučajno ne bi ovako prošli, a aprošli smo perfektno - naglasio je Vladimir Lukić.

Recenzent Mihajlo Orlović kaže da je knjiga kao i Lukićev život, bogata i zanimljiva i pobuđuje pažnju čitalaca u traganju za nečim što je u javnom životu možda ostalo "iza vrata".

- Vlado je bio i predsjednik Vlade Republike Srpske u onom vremenu kada je bilo veoma teško ma bio je i u Dejtonu i sigurno će čitaoce interesovati kako je to bilo , šta je to bilo , da li ima nešto nešto što je javnosti ostalo nepoznato, iza vrata, da li se nešto moglo učibiti i zbog toga je ova značajna - poručio je Orlović.

Vladimir Lukić je rođen 1933. godine u selu Dabar kod Sanskog Mosta. Diplomirao je geodeziju na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Zagrebu, doktorirao na Građevinskom fakultetu u Sarajevu. Funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske obavljao je 1993. i 1994. godine. Јedan je od osnivača i dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci.