latinica  ћирилица
23/06/2024 |  15:23 ⇒ 15:37 | Autor: Agencije

Završen Festival folklora u Trebinju

Gran pri Međunarodnog festivala Veče folklora pored Trebišnjice, organizovanog ovog vikenda u Trebinju, osvojili su grupa Bong Sen iz Vijetnama i ansambl Јunost iz Novosibirska (Rusija).
Trebinje: Festival folklora - Foto: SRNA
Trebinje: Festival folkloraFoto: SRNA

Osim Gran pri nagrada, stručni žiri koji su činila eminentna imena iz svijeta folklora dodijelio je zlatne, srebrne i bronzane statue Јovana Dučića, čime je završen 11. Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista.

U konkurenciji izvođačkih ansambala prvo mjesto osvojio je ansambl Pobuda 1937 iz Pernika (Bugarska), drugo mjesto i srebrnu statuu "Јovan Dučić" osvojilo je KUD Pljevlja iz Pljevalja (Crna Gora), a treće mjesto KUD "Stevan Knićanin" iz Knića, (Srbija).

U veteranskoj konkurenciji je prvo mjesto osvojio Srpski kulturni centar "Stefan Nemanja" iz Kraljeva, drugo mjesto KUD "Mladen Stojanović" iz Mladenova, a treće KUD "Todor Bušetić Toša" iz Poljnje (sva tri iz Srbije).

U konkurenciji muških pjevačkih grupa najbolji su bili Bilećani iz KUD "Gligor Milićević", a drugo mjesto pripalo je pjevačkoj grupi Guča iz Dragačeva, dok je kod ženskih pjevačkih grupa prvo mjesto pripalo KUD "Gligor Milićević" iz Bileće, drugo KUD "Mladen Stojanović" iz Mladenova i treće KUD "Ljubinje" iz Ljubinja.

Budući da se i ove godine na fesrivalu okupio rekordni broj učesnika sa raznih kontinenata, organizatori su uvjereni da su se stekli uslovi da se naredne godine održi Prvi svjetski festival folklora.

- Imamo ideju da ovaj festival već dogodine preraste u prvi svjetski festival, mada je on i ove godine okupio i društva iz Evrope i Azije, ali dogodine želimo okupiti renomirana društva sa svih kontinenata - rekao je Nebojša Ratković, predsjednik Ansambla narodih igara "Јovan Dučić" iz Trebinja, organizatora ovog skupa.

Stanovnici i gosti Trebinja su dvije večeri uživali u raznim koreografijama iz šest država, iz koji je nastupilo 27 kulturno-umjetničkih društava sa oko 2.000 učesnika - iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bugarske, Vijetnama i Rusije.