latinica  ћирилица
23/06/2024 |  15:32 ⇒ 15:58 | Autor: SRNA

Proslavljena slava hrama u srcu Dinare

Hram Svete Trojice u selu Uništa na području Bosanskog Grahova proslavio je slavu Duhovi, a tim povodom okupio se veliki broj vjernika, iako danas u ovom selu ne živi nijedan Srbin.
Bosansko Grahovo - selo Unište - Foto: SRNA
Bosansko Grahovo - selo UništeFoto: SRNA

Ovaj hram pripada crkvenoj opštini Vrlika, odnosno Eparhiji dalmatinskoj sa vjerskim i administrativnim centrom u Šibeniku.

Hram Svete Trojice, koji je smješten na obroncima Dinare, jedan je od posljednjih koji nije obnovljen nakon što je potpuno uništen u šumskom požaru u postratnom periodu, a episkop dalmatinski Nikodim dao je blagoslov za prikupljanje sredstava kako bi hram bio obnovljen.

O gradnji crkve ne postoje pisani tragovi, ali je poznato da su ekonomski napredak i duhovno uzdizanje pravoslavni Srbi u selu Uništa ovjekovječili pred kraj 18. vijeka kroz obnovu crkve Svete Trojice.

Hram je intenzivnije obnavljan tokom austrougarske političke jurisdikcije, kada doživljava renesansu postavši i kulturno-obrazovni centar u kome se, osim liturgije, odvija i nastava učenja srpskog jezika i pisma.

U selo Unište, koje pripada opštini Bosansko Grahovo, može se doći samo preko Hrvatske.

Nedavno je umrla i posljednja Srpkinja u ovom selu Boja Kovačević, o kojoj je danas govorio paroh vrlički Lazar Prijić i izrazio nadu da će biti onih koji će se vratiti na vjekovno ognjište u srce Dinare.