latinica  ћирилица
23/06/2024 |  18:39 ⇒ 24/06/2024 | 10:22 | Autor: RTRS

Nakon nevremena, sabiranje štete; Krupan led oštetio automobile i poljoprivredne usjeve (VIDEO)

Nakon ekstremnih vrućina Republiku Srpsku, Federaciju i region pogodilo je olujno nevrijeme praćeno gradom. Na teritoriji Srpske dejstvovalo je 330 protivgradnih raketa, a štete na automobilima, voćnjacima, objektima, još se zbrajaju.
Banjaluka - led - Foto: RTRS
Banjaluka - ledFoto: RTRS

Meteoalarm izdao je upozorenje i danas za devet regija BiH. Očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom, ali i pojava grada.

Јako nevrijeme, praćeno gradom koje je pogodilo Srpsku i region, nije zaobišlo ni Banjaluku. Krupan led oštetio je veliki broj automobila, voćnjaka, ali i nekolicinu porodičnih kuća.

U banjalučkoj regiji, grad je najviše štete prouzrokovao u naseljima Lazarevo, Tunjice, kao i na području Potkozarja. Iz Civilne zaštite grada Banjaluka navode da je nevrijeme, sa druge strane, dovelo i do postepene stabilizacije snabdijevanja vodom u potkozarskim selima.

- Ljudi imaju mogućnost da svoju štetu naplate putem osiguranja. Prijavljuju svoju štetu policiji, policija radi zapisnik i na osnovu toga, svoju imovinu koju su osigurali, imaju mogućnost da naplate. Grad Banjaluka nema tu odgovornost, osim kada su u pitanju stambeni objekti - rekao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite Banjaluka Dragan Babić.

Snažne vremenske nepogode zahvatile su i Doboj, Prnjavor, Gračanicu, Bijeljinu, Zvornik, Gradišku.

U Srpskoj, dejstvoval je 121 protivgradna stanica i ispaljeno ukupno 330 protivgradnih raketa.

A vremenske neprilike mogu se očekivati i u narednim danima. Potencijalna stabilizacija moguća je tek pred kraj naredne sedmice.

- Nešto jače nepogode uglavnom na jugoistoku i istoku, Sarajevsko-romanijska regija, Podrinje. U tim predjelima bi trebalo prvo da se dese pljuskovi sa grmljavinom u popodnevnim časovima i tu postoje uslovi za lokalne nepogode i grad - navela je meteorolog Milica Đorđević.

Značajne štete od olujnog nevremena i u Srbiji, gdje su uništeni voćnjaci, oštećene kuće, automobili i poljoprivredna dobra. Epicentar oluje, prema procjeni Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, bio je u Osečini i u zapadnim dijelovima teritorije Valjeva.