latinica  ћирилица
23/06/2024 |  18:59 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Јelašinovčani ne odustaju od svoje djedovine (VIDEO)

Duhovski sabor u selu Јelašinovci kod Sanskog Mosta, okupio je vjernike i povratnike ovog kraja.
Duhovski sabor - Јelašinovac - Foto: RTRS
Duhovski sabor - ЈelašinovacFoto: RTRS

Osim malobrojnih Srba koji danas ovdje žive, ovo selo je mjesto sabranja Srba iz Republike Srpske i Srbije koji su porijeklom ispod Grmeča. Zahvaljujući predsjedniku i Vladi Srpske asfaltiran je put do hrama, mjesta molitve i okupljanja.

Nakon 140 godina, otkad je u istorijskim dokumentima zapisano da postoji pravoslavni hram u Јelašinovcima, asfaltiran je put koji vodi ka mjestu srpskog sabranja. Nakon rata, u rodni kraj se vratio Đuro Radinović i obnovio u ratu uništeno imanje.

Đuro priča da mladi odlaze, jer nemaju mogućnosti da se zaposle, a nema ni škole, ni ambulante. Sa sjetom kaže da je svakog dana sve teža situacija.

Zbog nepostojanja razumijevanja opštinskih i vlasti Unsko-sanskog kantona, srpskom narodu u ovom kraju pomaže Republika Srpska. Kilometar puta do crkve asfaltiran je zahvaljujući volji ljudi koji potiču iz ovog kraja, predsjedniku i Vladi Srpske.

- Ljudima treba nada, treba im pokazati da mislimo o njima i da vjerujemo u njih da će ostati ovdje ili negdje drugdje u Srpskoj kao naš stub oko kojeg ćemo se okupljati - istakla je docent doktor Nevena Todorović.

Povodom slave hrama i duhovskog sabora, u Јelašinovce su stigli i potomci Srba iz svih krajeva svijeta.

- I otac i majka su mi iz ovog sela. Svake godine se potrudim koliko sam u mogućnosti, a sigurno pet do šest puta, nekada i više, da dođem da posjetim ove ljude, ovaj hram, da obiđem grobove i da zapalim svijeću - rekao je Aleksandar Stanić iz Novog Sada.

- Niko nema blagoslov crkve i moj blagoslov da proda đedovinu, da proda prađedovinu. Prodaj ono što si ti kupio, ali ono što si naslijedio i što si dobio od svog prađeda i đeda - ne. Očevina se ne smije prodavati - naglasio je protojerej Nedeljko Јakšić.

Da srpska tradicija ovdje živi, potvrđuju i članovi udruženja Sanjana iz Novog Sada, Stare Pazove i Banjaluke koji se okupljaju na ovaj sveti dan.

- Učestvujemo u prikupljanju sredstava za obnovu hramova, parohijskih domova, pokrećemo inicijative zajedno sa crkvenim opštinama da kod nadležnih institucija u Srbiji dobiju određena sredstva - rekao je Branko Marjanović, predsjednik Skupštine udruženja Sanjana iz Stare Pazove.

U narednom periodu u planu je da se na tromeđi sela Bojište, Јelašinovci i Otiš obnovi Dom kulture koji je srušen tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dušan Vrućinić, predsjednik Upravnog odbora Zavičajnog udruženja Bojište Banjaluka, rekao je da je njihov cilj da potpuno obnove Dom kulture.

U selu Јelašinovci, u kojem su nekada živjeli brojni Srbi, danas je samo dvadesetak domaćinstava.