latinica  ћирилица
23/06/2024 |  21:06 ⇒ 24/06/2024 | 10:22 | Autor: RTRS

Smiruje se veliki požar na Hvaru, nema više otvorenog plamena (VIDEO)

Smiruje se velik požar na Hvaru, nema više otvorenog plamena, rekao je za HRT gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak.
Kanader (Foto: EPA/Jesus Diges) -
Kanader (Foto: EPA/Jesus Diges)

- Јutros je bio mali požar i to se saniralo do 9 sati. Bilo je gotovo, natopilo se sve vodom, međutim, negdje oko 17 časova digao se vjetar i onda je na svim drugim lokacijama počelo gorieti. Sada se sve sanira, još malo gori, gasi se i kanaderima, a na terensu su i DVD Hvara, Јelse, Stari Grad, plus ispomoć Uprave. Svi su na terenu i radi se. Otvorenog plamena više nema puno, ali se sanira, sve je okruženo. Dimi se na požarištu jer je sve suvo, ali otvorenog plamena više nema - rekao je Novak.

Vatrogasci kažu da će površina zahvaćena požarom biti veća jer je osam hektara izgorjelo samo od 7.10 do 10 časova kada su ga lokalizovali.

Požar se ponovno aktivirao oko 17.14 časova pa su na požarište upućena dva kanadera, prenose hrvatski mediji.

Potom im se pridružio još jedan kanader koji pomaže da se vatru čim prije suzbije, pogotovo zbog toga što je popodne na širem području Splitsko-dalmatinske županije zapuhala bura. Prva dva kanadera su se potom vratila u bazu, a uskoro bi prema požarištu trebala krenuti još dva.

U gašenju učestvuju svi vatrogasci sa ostrva, njih šezdesetak sa deset vozila, saznaje se u DVD-u Hvar. Riječ je o prvom ovosezonskom većem požaru na području Splitsko-dalmatinske županije.

Požar se predveče oko 20.30 časova konačno počeo smirivati.