latinica  ћирилица
23/06/2024 |  21:45 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo: Počeli "Principovi dani"

Tradicionalna manifestacija "Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu" počela je večeras otvaranjem šestog saziva Likovne kolonije "Beli vuk" i samostalne izložbe fotografija Dragana Đukića.
Istočno Sarajevo - manifestacija "Principovi dani" - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - manifestacija "Principovi dani"Foto: SRNA

Ove godine učestvuje 11 umjetnika, koji dolaze iz susjednih država, ali akcenat je na domaćim umjetnicima, rekao je selektor Likovne kolonije Miloš Popović.

- Umjetnici nisu ograničeni u izboru tema, ali će sigurno neki pronaći inspiraciju u pejzažima našeg kraja ili znamenitim ličnostima - dodao je Popović.

Prema njegovim riječima, tu je Dušan Nedov Prodana koji svake godine oduševi, kao i Vladimir Milovanović, ali će i domaće snage sigurno ostaviti dobar pečat.

Likovna kolonija će biti održana na dvije lokacije, u galerijskom prostoru Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i na Tvrdimićima, što će građani moći posjetiti do 28. juna.

Inače, u dosadašnjim sazivima nastalo oko stotinu djela.

Dragan Đukić je rekao da mu posebno zadovoljstvo predstavlja što njegova izložba otvara ovu manifestaciju, te da je ovo njegova treća samostalna izložba, a imao je i nekoliko kolektivnih.

- Inspiraciju pronalazim u svemu, od prirode, portreta, pejzaža. Ovo mi je prvi put da se predstavljam publici na ovoj regiji i zaista mi je drago - dodao je Đukić, koji je upisan u registar umjetnika u kulturi u Ministarstvu kulture Republike Srpske.

U okviru manifestacije Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu, 25. juna, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 20.00 časova biće održan koncert Narodnog omladinskog ansambla igre "Јunost" iz ruskog grada Novomoskovska.

U Narodnom pozorištu Istočno Novo Sarajevo 26. juna, u 19 časova biće otvorena izložba fotografija "Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine" autora Marka Markovića i Gorana Sudimca.

Organizatori izložbe su opština Istočno Novo Sarajevo, Arhiv Republike Srpske i Arhiv BiH.

"Konferencija beba" trebalo bi da bude održana 27. juna, u 18.30 časova na Trgu Republike Srbije, a u isto vrijeme u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće predstavljena knjiga "Kazivanje o đedovima" Siniše Mitrića, člana Udruženja književnika Srbije.

Istog dana u 20 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće odigrana duodrama Јovana Јanjića "Patrijarh Pavle /Biti čovek među ljudima i neljudima/".

Na Vidovdan, 28. juna, u 10 časova biće položeno cvijeće na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, a u 12 časova planirano je polaganje cvijeća kod spomenika Pricipu u istoimenom parku u Istočnom Novom Sarajevu.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo tog dana biće predstavljeni radovi šestog saziva Likovne kolonije "Beli vuk" u 19 časova, a u 20 časova će početi Vidovdanska akademija.