latinica  ћирилица
24/06/2024 |  10:41 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Registrovane tropske noći, najtoplije bilo u Trebinju i Višegradu

U Republici Srpskoj u proteklih pet dana registrovane su tropske noći, najtoplije je bilo u Trebinju i Višegradu sa 39 stepeni Celzijusovih, a toplotni talas završen je nakon velikog nevremena sa gradom u određenim predjelima.
Vrućine - Foto: ilustracija
VrućineFoto: ilustracija

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske naveli su da se tokom pet dana održavalo pretežno sunčano i vruće vrijeme.

Minimalna temperatura vazduha tokom noći nije se spuštala ispod 20 stepeni Celzijusovih.

- Ponegdje su oboreni rekordi za apsolutni maksimum za jun. U Bijeljini je zabilježena ista maksimalna temperatura kao i 2021. godine - istakli su u Zavodu.

U subotu, 22. juna, bilo je toplo, a potom je malo svježiji i nestabilni vazduh doveo do pojave jakih lokalnih nepogoda, dok su se jači oblaci nestabilnosti razvili u regionu Borja i premještali ka regionu Doboja.

- Oblaci su nastavili da jačaju, i u regionu od Doboja ka Gračanici i Tuzli razvilo se nekoliko superćelijskih oluja koje su donijele jake nepogode uz pojavu velikog grada. Oblačnost sa jakim nepogodama premještala se dalje ka sjeveroistoku do Posavine - naveli su iz Zavoda.

Nevrijeme uz jače pljuskove sa grmljavinom premještalo se iz regije Banjaluke ka Laktašima do regije Gradiške i Potkozarja, a drugi sistem preko Posavine ka Semberiji.

I u ovim predjelima registrovana je pojava grada koja je nanijela štetu poljoprivrednim kulturama.