latinica  ћирилица
24/06/2024 |  11:50 ⇒ 12:51 | Autor: SRNA

Riter: Napad u Sevastopolju - direktan udar Amerike na Rusiju

Napad koji je ukrajinska vojska izvršila na ruski Sevastopolj predstavlja čin terorizma i direktan udar SAD na Rusiju, izjavio je američki analitičar i bivši inspektor UN za oružje Skot Riter.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Ukrajinci su odlučili da upotrijebe "atakms" projektile sa kasetnom municijom protiv civilnog grada. To je čin terorizma - rekao je Riter.

On je podsjetio da ukrajinska vojska bombarduje ruske gradove, sela i civilne lokacije od 2014. godine, sa ciljem da prouzrokuje smrt i uništenje među ruskim civilima.

- S obzirom na činjenicu da Ukrajinci ne mogu razmjestiti projektile "atakms" bez velike obavještajne pomoći SAD, to je čin terorizma Amerike protiv Rusije - naglasio je Riter, komentarišući jučerašnji napad na Sevastopolj, u kojem su ukrajinske snage koristile taktičke rakete "atakms" opremljene kasetnom municijom.

Ruski mediji objavili su ranije da su četiri projektila oborena, a da je peti eksplodirao iznad grada, te da su u napadu poginule četiri osobe, uključujući dvoje djece, dok je više od 150 ranjeno.

Kada se radi o jučerašnjim terorističkim napadima na ruski Dagestan, u kojem je ubijeno 19 ljudi, Riter je naveo da su ti napadi "namjerno osmišljeni kako bi omeli civilni život u Ruskoj Federaciji".

On je napomenuo da je američka Centralna obavještajna agencija /CIA/ kroz istoriju pokušavala da podijeli muslimanske i nemuslimanske segmente ruskog društva, ali da nije uspjela u tome, prenio je "Sputnjik".

- Ti napori su propali, kao što će propasti i ovi u Dagestanu. Međutim, to ne oslobađa krivice strane umiješane u ono što je direktan napad na Rusku Federaciju - dodao je Riter.