latinica  ћирилица
24/06/2024 |  12:50 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Laktaši: Zatvoren 19. Internacionalni festival amaterskog teatra

Svečanom dodjelom nagrada sinoć je u ЈU "Centar za kulturu i obrazovanje" Laktaši završen Devetnaesti internacionalni festival amaterskog teatra, Laktaši 2024.
19. internacionalni festival amaterskog teatra, Laktaši 2024. (foto: GP Јazavac) -
19. internacionalni festival amaterskog teatra, Laktaši 2024. (foto: GP Јazavac)

Za najbolju pozorišnu predstavu proglašena je predstava "Lajanje na zvezde" UG Gradsko pozorište Јazavac , Scene studija Јazavac iz Banjaluke, koja je rađena po tekstu Milovana Vitezovića a u režiji Belinde Stijak.

Izuzetna radost igre kao i njena ujednačenost, funkcionalna i jednostavna scenografija, autentični kostimi, kreativna rediteljska rješenja i uspješna dramatizacija istoimenog romana učinile su ovu predstavu najkompletnijom na ovogodišnjem festivalu, stoji u obrazloženju stručnog žirija Anđele Rakočević, apsolventa Glume na AUBL, Ananda Čenića, glumca NPRS i Milana Gajića, dramaturga.

Nagrada za najbolju režiju odlazi u istoimeno pozorište i u ruke Belinde Stijak za predstavu "Lajanje na zvezde".

Belinda je na dopadljiv i nepretenciozan način, vješto koordinišući sa 24 glumca, na sceni oživjela jedan izgubljeni svijet, prepun ljubavi, poštovanja i čednosti. Belinda je iskazala svoj rediteljski talenat i zanatsko umijeće kroz izuzetnu žanrovsku preciznost i usklađenu i energičnu kolektivnu igru – stoji u obrazloženju.

- Ponosni smo na naše prve nagrade u Laktašima. Djeca su vrijedno i požrtvovano radila, i zaista nam je drago što je žiri prepoznao trud. Grupa je presrećna zbog nagrada i zbog prilike da putuju i izvedu predstavu i van Banja Luke. Takođe, festivali poput ovoga, pružaju mogućnost da se mladi iz različitih gradova upoznaju i razmijene iskustva. I to je, čini mi se, najveća vrijednost festivala - rekla je Stijak za RTRS.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Stefanu Nikoliću za ulogu Mitra u predstavi "Polanski protokoli" Akademskog pozorišta SKC Niš.

Žiri je nagradu za najbolju žensku ulogu dodijelio Bojani Radić za ulogu gospođe Anke u predstavi "Smrt gospodina Goluže" Pozorišta "Daske" Laktaši.

Žiri je odlučio da pored glavnih, dodjeli i dvije specijalne nagrada i to: nagradu za pedagoški dramski pristup Cviti Pastuović Grljević za predstavu "Kraljeva sluškinja" i nagradu za scenski pokret Ameru Јavorašu za predstavu "Proces".

Organizatori su zadovoljni posjećenošću a posebno kvalitetno održanim okruglim stolovima sa kojih su učesnici ponijeli lijepe utiske. Vodili su se stručni razgovori o odigranim predstavama, glumačkom procesu, rediteljskom postupku, dramskim tekstovima, položaju i ulozi amaterskih pozorišta u sredinama iz kojih su predstave selektovane.

Ove godine voditelj je bio novinar Ernest Zavila.

Tradicionalni festival u Laktašima trajao je četiri dana u, a sljedeće godine biće održan jubilarni 20.Internacionaslni festival amaterskog teatra.