latinica  ћирилица
24/06/2024 |  13:20 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Zvizdić: Koalicija neće dočekati kraj mandata ako Dodik nastavi putem kojim je krenuo

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i zamjenik predsjednika NiP-a Denis Zvizdić rekao je da "koalicija na nivou BiH neće dočekati kraj mandata, ako lider SNSD-a Milorad Dodik nastavi putem kojim je krenuo".
Denis Zvizdić - Foto: RTRS
Denis ZvizdićFoto: RTRS

Zvizdić je optužio Dodika za mržnju prema BiH, navodeći da je postao "zagovornik etnocentrizma i vodeći promoter antibošnjaštva", i da je, kaže, "uzimajući pogrešnu terapiju koju mu permanentno propisuju u Kremlju, prihvatio ulogu protivnika evroatlantskih integracija, evropskih vrijednosti, vladavine prava i dalje demokratizacije BiH".

Zbog toga, kaže, nije siguran da će koalicija sa SNSD-om dočekati kraj mandata.

- Osim ako ne dođe do potpune promjene u ponašanju SNSD-a koja bi značila vidljiv i mjerljiv napredak na putu EU integracija i ukupan ekonomski i društveni rast i razvoj BiH, što je, imajući u vidu alternativnu stvarnost u kojoj žive i djeluju, vrlo teško očekivati - rekao je Zvizdić za portal Raport.

On je rekao i da Dodik vodi "apsurdnu borbu protiv čitave zapadne civilizacije, evroatlantske i demokratske BiH" i da je, kako kaže, "siguran gubitnik jer je zavaran percepcijama koje nisu realne".