latinica  ћирилица
24/06/2024 |  16:01 ⇒ 16:03 | Autor: sputniknews.com

Đinping: Neophodno je stvoriti uslove za mirovne pregovore o ukrajinskoj krizi

Kineske vlasti smatraju nedopustivim širenje i zaoštravanje ukrajinskog sukoba i ukazuju na neophodnost stvaranja povoljnih uslova za mirovne pregovore, Peking je spreman na konstruktivnu ulogu u tome, izjavio je predsjednik Kine Si Đinping na sastanku sa poljskim kolegom Andžejem Dudom.
Si Đinping (Foto:  EPA-EFE/PEDRO PARDO / POOL) -
Si Đinping (Foto: EPA-EFE/PEDRO PARDO / POOL)

- Neophodno je uložiti napore da bi se izbjeglo širenje i zaoštravanje sukoba u Ukrajini. Potrebno je aktivno doprinošenje smirivanju situacije i stvaranju uslova za mirovne pregovore - rekao je Si.

Prema njegovim riječima, pomenuti napori odgovaraju interesima međunarodne zajednice, uključujući i Evropi.

- Kina podstiče i podržava sve što doprinosi mirnom regulisanju krize, izgradnji uravnotežene, efikasne i stabilne arhitekture evropske bezbjednosti - dodao je Si.

Kineski lider je istakao da je Peking spreman da igra konstruktivnu ulogu u političkom regulisanju ukrajinskog problema.

- Kineska strana je spremna da sarađuje sa Poljskom kako bi promovisala razvoj bilateralnih odnosa na višem nivou i unijela više stabilnosti i izvjesnosti u svijet promjena i haosa - naveo je Si.

Govoreći o rusko-kineskoj trgovini, on je poručio da Peking neće prihvatiti pokušaje manipulisanja pitanjima vezanim za normalnu trgovinu dviju zemalja.

- Peking se protivi da neki ljudi koriste normalnu trgovinu između Kine i Rusije kao izgovor za ocrnjivanje Kine - napomenuo je on.

Poljski predsjednik nalazi se u državnoj posjeti Kini od 22. do 26. juna.