latinica  ћирилица
24/06/2024 |  16:53 | Autor: SRNA

Dubai ulaže osam milijadi dolara u zaštitu od poplava

Dubai je objavio plan o ulaganju osam milijardi dolara u sistem oticanja atmosferskih voda, dva mjeseca nakon nezapamćenih poplava koje su potpuno blokirale taj pustinjski grad.
Dubai (Foto: ilustracija/ EPA-EFE/ALI HAIDER) -
Dubai (Foto: ilustracija/ EPA-EFE/ALI HAIDER)

Mreža za odvodnjavanje kišnice, koju je najavio vladar šeik Mohamed bin Rašid el Maktum na mreži "Iks", trebala bi da bude završena do 2033. godine, a izgradnja će početi odmah.

- Pokrivaće sve oblasti Dubaija i apsorbovaće više od 20 miliona metara kubnih vode dnevno - rekao je Maktum o infrastrukturnom planu za poslovni centar Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je rekao da će to "povećati kapacitet oticanja kišnice u ovom emiratu za 700 odsto i povećaće spremnost emirata da se suoči sa budućim klimatskim izazovima".

Maktum je naglasio da će to biti najveća mreža te vrste u regiji, prenio je AFP.

Rekordne kiše zahvatile su UAE 16. aprila, poplavile su kuće i pretvorile ulice u rijeke. Usljed nedostatka odvoda, pljusak je poplavio aerodrom u Dubaiju, najprometniji svjetski centar za međunarodne avionske putnike.

Prema medijskim izvještajima, u najvećim padavinama u Emiratima u prethodnih 75 godina poginule su najmanje četiri osobe. Vlasti nisu objavile zvanični broj žrtava.