latinica  ћирилица
24/06/2024 |  17:14 ⇒ 30/06/2024 | 16:45 | Autor: RTRS

Tegeltija: Kad Sud BiH veže konja gdje mu aga kaže

Da bošnjački političari otvoreno vode politiku "veži konja gdje ti aga kaže" već znamo, saopštio nam je ministar inostranih poslova BiH, rekao je savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- Ali da će tako otvoreno po tom principu odluke donositi i Sud BIH teško je bilo vjerovati i najvećim skepticima. Nisu se potrudili čak ni da to zamaskiraju nekako - poručuje Tegeltija.

Istie da je BIH zemlja besmisla u svakom smislu, a posebno pravnog besmisla.

- Što nam je još jednom dokazao Sud BIH, koji je u trećem pokušaju po istom predmetu donio odluku kojom je konačno udovoljio svojim naredbodavcima i naručiocima, te u istom predmetu iz trećeg pokušaja donio potpuno drugaciju odluku nego u prethodna dva puta kada je odlučivao po istom predmetu i gdje je odluka već bila pravosnažna i proizvela pravno dejstvo - kaže Tegeltija.

Navodi da se radi se o odluci o odbijanju žalbe SNSD-a na odluku CIK- a da prizna sporni listić u korist PDP-a.

- Prosto nevjerovatno! Naime odlučujući o potpuno istim činjenicama i na bazi potpuno istih Zakona, Sud BIH je, iz trećeg puta, valjda shvatio kako se očekuje da odluči pa je prosto ispoštovao te želje i očekivanja jer u dva prošla puta kad je odlučivao o istoj stvari je iznevjerio ta očekivanja zauzimajući dijametralno suprotan stav - rekao je Tegeltija.

Upitao je šta se to promjenilo u odnosu na dva prethodna puta kada je o istoj pravnoj stvari odlučivao.

- Pa bukvalno ništa, iste činjenice , isti zakoni, isti zakoni, ali iz treceg puta potpuno drugačija sudska odluka. Kako je to uopšte moguće? Pa u normalnoj državi i normalnom pravosuđu je tako nešto prosto nemoguće, ali ovdje Sud BIH odlučio, baš kao i ministar inostranih poslova, da veže konja tamo gdje mu Aga kaže - zaključuje Tegeltija.