latinica  ћирилица
24/06/2024 |  18:04 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Kako je zemljište u Varešu dospjelo u ruke britanske kompanije? (VIDEO)

U sjeni nedavne odluke krnjeg Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri zabrane raspolaganje zemljištem u Varešu, prošla je činjenica da je neposredno pred tu odluku u posjeti Sudu bio britanski ambasador DŽulijan Rajli.
Vareš - Foto: RTRS
VarešFoto: RTRS

Iako je u zvaničnom saopštenju navedeno da se interesovao za rad Ustavnog suda, iz Srpske sumnjaju da je pokušavao da izlobira pozitivnu odluku po britansku kompaniju Adriatik metals koja je odlukom Vlade Federacije dobila koncesije za eksploataciju različitih ruda.

Davanje više od 7,2 hektara šumskog zemljišta kod Vareša u Federaciji, bez saglasnosti Pravobranilaštva BiH, britanskoj kompaniji "Adriatic metals" služi kao primjer kako bi se "krčmila" imovina Republike Srpske ukoliko bi bila upisana na BiH.

Čak su OHR i Kristijan Šmit oslobodili obaveze federalnu vladu da traži mišljenje Pravobranilaštva i dali im saglasnost da zemljište ustupe engleskoj kompaniji da vadi rudu.

Istovremeno, oštro su napali Vladu Republike Srpske zbog prodaje zemljišta na Јahorini domaćem privredniku jer je, kako kažu, to državna imovina.