latinica  ћирилица
24/06/2024 |  18:14 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Kako zaštiti djecu i omladinu od interneta: Identifikovana 43 rizika (VIDEO)

U Agenciji za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske ističu da je neophodno pokretanje inicijativa kada je riječ o zašiti djece i omladine na internetu. U ovoj oblasti identifikovana su 43 rizika. O tome se raspravlja na trodnevnoj konferenciji "Izgradnja sistemskog odgovora za zaštitu djece i omladine od rizičnih onlajn pojava" pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika. Okupiće oko 400 učesnika.
Djeca i internet - Foto: RTRS
Djeca i internetFoto: RTRS

Sistemski plan za zaštitu djece na internetu je veoma važan, zbog nedostatka integracije sistema.Ističu da je u praksi problem, što se struka i javnost bavi posljedicama, dok bi akcenat trebao biti na prevenciji. Saglasni su da je sajber nasilje poprimilo ogromne razmjere.

- Ono što mi gledamo u praksi kao neki alcenat problema jeste sajber nasilje koje se već dešava u jako ranom uzrastu. Kada kažem u ranom uzrastu mislim na šest sedam i osam godina o adolescentima da nepričam to je već tema koja je goruća tema, moramo da povedemo računa šta nam djeca rade na telefonima - rekla je klinički psiholog Danijela Ostojić.

Neophodna je zašita djece i omladine na internetu. Svi rizici ugrožavaju zdravlje djece i omladine, a sigurni internet onemogućava pristup rizičnim sadržajima.

- Ono sto mi primjećujemo zadnje 2 – 3 godine odprilike od perioda kada je profunkcionisao multisektorski pristup i multisektorski timovi sa školama, je i te kako porast ove problematike - naglašava diplomirani socijalni radnik  Vladimir Nakić.

Biće predstavljene psihosocijalne, pedagoške, tehničke, medijske, te mjere zakonodavnih i istražnih organa – za svaku od njih Vlada Srpske formirala je radne grupe.

- Pričamo o nekih osam-devet zakona da bismo došli do toga mi moramo prvo da izvršimo kategorizaciju kroz psihosocijalne mjere zaštite, pedagoške i oni će dati imput i samim zakonodavcima - naglasila je Ražen Višnjić, direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske.

Konferencija je okupila predstavnike svih institucija nadležnih za zaštitu djece i omladine od rizičnih onlajn sadržaja.