latinica  ћирилица
24/06/2024 |  18:43 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Kovačević: Politička odluka Suda BiH, svima je jasno kako se glasa (VIDEO)

Svakom čovjeku koji ima pravo da glasa jasno je na koji način je moguće glasati i da se mora glasali u kvadratić pored imena stranke, a ne na način da vi prekrižite ime stranke, izjavio je delegat u Kluba Srba (SNSD) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, komentarišući odluku Suda BiH koji je odbio žalbu SNSD-a i priznao glasački listić PDP-a.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je istakao da su "ovdje našli jedan glasački listić, potpuno je jasno, nevažeći".

Kada prekrižite ime stranke, to nikako ne može da znači da sve vi glasali za tu stranku, to može samo da znači da ste tu stranku prekrižili i da vam je sve na svijetu prihvatljivo osim te stranke. Imali smo jedan proces u kojem su oni uvažili žalbu SNSD-a i rekli da je sve ono što smo mi tvrdili u žalbi jasno i da ne može da se dovodi u pitanje. Međutim, sada su su odlučili potpuno drugačije - rekao ej Kovačević.

Kovačević je ocijenio da je "jasno da se radi o političkoj odluci koja nema apsolutno nikakve veze sa pravom i pravdom iz razloga što imamo jedan sud koji, po istom pitanju, bez ikakvih dokaza, bez ikakvih novih materijala donosi u dva slučaja, dvije razločite odluke".

- Јasno je da se radi o političkom projektu, rušenju narodne volje, srpskog naroda u BiH, i svih građana Srpske. Potpuno su jasne činjenice da je SNSD ubjedljivi pobjednik opštih izbora, ali smo mi vidjeli, od dana izbora, počeli sa projektom rušenja narodne volje, jer smo odmah u izbornoj noći imali činjenicu da su evidentni izborni gubitnici proglašavali pobjedu i to slavili sa dječijim šampanjcem. Da su u tom CIK-u, koji je pod direktnom političkom kontrolom, donosili sramne odluke o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike, da su iscrpili sve mogućnosti, da su imali još neku mogućnost, poništili bi rezultate i evidentne izborne gubitnike proglasili za pobjednike - poručio je Kovačević.

Kovačević smatra da se sve ovo dešava jer "Majkl Marfi ne može da prihvati ništa sem onoga što on potencira".

- U međuvremenu se desila ta eskalacija Kristijana Šmita sa Miloradom Dodikom i rukovodstvom Srpske i Majkla Marfija koji ne može da prihvati ništa sem onog što on potencira i forsira u BiH, a to je da u BiH nema mjesta za Srbe i Hrvate. Zato je došlo do promjene odluke Suda koji je jeftino sredstvo za borbu protiv Republike Srpske - naglasio je Kovačević.

Podsjetimo, Sud BiH odbio je žalbu SNSD na odluku CIK-a koji je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.