latinica  ћирилица
24/06/2024 |  20:30 ⇒ 20:31 | Autor: sputniknews.com

EU odobrila transfer 1,4 milijarde evra Ukrajini od profita zamrznute ruske imovine

Ministri spoljnih poslova 27 zemalja EU na sastanku Savjeta EU odobrili su odluku o transferu 1,4 milijarde evra profita od zamrznutih sredstava Rusije u Evropski mirovni fond za vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare poslije sastanka.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

- Ministri su se dogovorili oko pravnog okvira za korišćenje dobiti od zamrznute imovine Rusije za Evropski mirovni fond. Dobit od imovine biće iskorišćen što je prije moguće u korist Ukrajine. Sljedećeg mjeseca će biti prebačeno 1,4 milijarde evra, a još milijardu do kraja godine - rekao je Borelj.

Prema njegovim riječima, ovaj novac će biti iskorišćen za kupovinu sistema PVO i municije za Ukrajinu, kao i za podršku odbrambene industrije Kijeva.

Šef diplomatije EU je takođe napomenuo da Mađarska ne može da blokira korišćenje profita od ruske imovine za Ukrajinu, pošto nije učestvovala u donošenju odluke.

Istovremeno je rekao da Mađarska nastavlja da blokira plaćanja Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda u vrijednosti od šest milijardi evra i dodao da će članice nastaviti da rade na pronalaženju rješenja za ovo pitanje.

Borelj je naveo i da Evropska unija i Ukrajina namjeravaju da potpišu sporazum o bezbjednosnim garancijama za Kijev do kraja juna.

- Završavamo tekst o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu. Nadam se da će ovaj posao biti završen vrlo brzo kako bi se potpisao sporazum, možda na marginama sljedećeg samita EU (27-28. juna) - rekao je on, ističući da će ovaj dokument poslati signal Moskvi o podršci Kijeva od strane Evropske unije.