latinica  ћирилица
25/06/2024 |  07:02 ⇒ 16:43 | Autor: TANЈUG

Asanž u dogovoru sa sudom priznao krivicu i napustio Veliku Britaniju (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž prihvatio je američki sporazum o priznanju krivice u zamkenu za slobodu i odmah napustio Veliku Britaniju.
Protesti za oslobađanje Asanža (Foto: EPA/ANGELO CARCONI) -
Protesti za oslobađanje Asanža (Foto: EPA/ANGELO CARCONI)

Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač DŽulijan Asanž napustio britanski zatvor i odletio iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i obijelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Sjeverna Marijanska ostrva, prenoo je Rojters.

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u 9 sati po lokalnom vremenu.

Vjerovatno će mu biti pripisano vrijeme koje je već odslužio i neće dobiti novu zatvorsku kaznu, navodi Rojters.

Ova mogućnost je prvi put najavljena prije nekoliko mjeseci kada je Vol Strit DŽornal objavio da bi Asanž mogao da se izjasni krivim za manje težak zločin u zamjenu za slobodu, odnosno neizručivanje SAD:

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbjednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izvještaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010. godine.