latinica  ћирилица
25/06/2024 |  07:12 ⇒ 08:15 | Autor: TANЈUG

Makron: Pobjeda krajnje ljevice ili desnice mogla bi da izazove građanski rat

Francuski predsjednik Emanuel Makron ocijenio je da bi pojbeda krajnje ljevice ili ekstremne desnice na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima mogla da izazove "građanski rat".
Emanuel Makron (foto: EPA-EFE/Teresa Suarez) -
Emanuel Makron (foto: EPA-EFE/Teresa Suarez)

Makron je rekao da krajnje ljevičarska stranka Nepokorena Francuska, kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marin le Pen, sprovode politike koje "podstiču podjele i tenzije među zajednicama", prenio je Politiko.

- Odgovor desnice na nestabilnost govori o tome da se ljudi svode na njihovu religiju ili porjeklo i stoga gura ljude prema građanskom ratu - rekao je Makron za podkast "Generation Do It Yoursel".

On je dodao da krajnja levica, predvođena liderom Žan-Likom Melanšonom, podstiče oblik podjele u svrhu izbornih kampanja "koji takođe (promoviše) građanski rat jer redukuje ljude na njihovu vjersku ili etničku grupu".

Pri tome se osvrnuo na optužbe da se Nepokorena Francuska pozicionira da privuče muslimanske glasače kroz kritičan stav prema ratu Izraela u Gazi.

Francuski predsjednik raspisao je vanredne izbore 9. juna nakon što je njegova koalicija pretrpela poraz od Nacionalnog okupljanja na evropskim izborima.

Francuzi se sada pripremaju da glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli da dobiju rekordan broj poslanika krajnje desnice u parlamentu.

Prethodnih dana, saveznici francuskog predsjednika upozorili su na rizike s kojima se Francuska suočava ako se birači okrenu ekstremnoj desnici ili ljevici.

Politiko dodaje da je Makron u ponedjeljak otišao korak dalje upozoravajući na to da "ekstremi" pojačavaju "sukobe i građanski rat".