latinica  ћирилица
25/06/2024 |  08:26 ⇒ 10:14 | Autor: RTRS

Koji su mehanizmi u rukama Srpske i BiH u slučaju "Trgovska gora"? (VIDEO)

Hrvatska priprema lokacijsku dozvolu za centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Do kraja godine planira da završi Studiju uticaja na životnu sredinu, a članovima ekspertskog i pravnog tima za Trgovsku goru zabranila je da prate realizaciju studije.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Kakva je budućnosti više od 250.000 stanovnika Republike Srpske i Federacije BiH uz granicu sa Hrvatskom?

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da će Republika Srpska i BiH argumentima i činjenicama uspjeti da natjeraju Hrvastku da definitivno odustane od namjere da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora uz granicu sa BiH.

- Hrvatska ne poštuje svoje zakone, zakonske okvire jer Čerkezovac nije predviđen za tu vrstu namjene. Ne zadovoljavaju niti jedan parametar - dodao je Vipotnik gostujući u našem Јutarnjem programu.

Vipotnik je istakao da će istraživanja koja se sprovode na području Republike Srpske pomoći u dodatnoj argumentaciji da borba bude uspješna, te da su osim terenskih u planu i naučna istraživanja koja bi ukazala na ostale potencijalne prijetnje sociološke, ekonomske, bezbjedonosne.

- Sa akademskom zajednicom tražimo najbolje formate da bi proveli ovakva istraživanja i vrlo brzo ćemo izaći sa jednim takvim projektom - rekao je Vipotnik i dodao da će sutra tim povodom u Banjalici biti prezentovan projekat istraživanja koje su opasnosti od zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Podsjetio je da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Kragujevcu potpisalo memorandum o saradnji sa Srbijom koji će nam, kaže Vipotnik, pomoći u vezi namjere Hrvatske.

Hrvatska bi do kraja godine trebalo da završi studiju uticaja na životnu sredine.