latinica  ћирилица
25/06/2024 |  08:41 ⇒ 12:15 | Autor: RTRS

Deđanski: Srbija i Srpska se jedine na ovim prostorima zalažu za očuvanje Dejtona (VIDEO)

Srbija i Republika Srpska se jedine na ovim prostorima zalažu za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava u svim oblastima, izjavio je politički analitičar Stevica Deđanski, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Komentarišući to što je izvještaj Vlade Srpske objavljen kao zvanični dokument Ujedinjenih nacija Deđanski je napomenuo da smo "mi jedini u regionu koji rade na tome da to funkcioniše, a stalno dobijamo napade kako se spremamo za neku agresiju, da hoćemo da podijelimo BiH i da rušimo Dejton".

- Živimo u svijetu da kad se boriš za međunarodno pravo postaješ neprijatelj. Uz prijatelje poput Rusije moramo biti glasni da se zna da mi promovišemo mir u rgeionu. Јednog dana, kada se svijet resetuje poslije ovih sukoba i velike sile sjednu da razgovaraju, biće bitno ko se kako ponašao, ko je poštovao međunarodno pravo. Naša pozicija je teška, ali časna i poštena - poručio je Deđanski. 

Deđanski je napomenuo da se "u Evropskom parlamentu i zemljama EU dešavaju promjene".

- Zaoštriće se situacija, retorika i podjela, što nije dobro za nas u regionu. Mada ni sad kad postoji mir nije dobro, pritiskaju nas po svim pitanjima, pokušavaju da ukinu Srpsku i da priznamo samoproglašeno Kosovo. Ne smijemo da se miješamo da ne navučemo još veći bijes od tih zemalja. Mislim da nas očekuje teško vrijeme u narednom perriodu - zaključio je Deđanski.