latinica  ћирилица
25/06/2024 |  09:10 ⇒ 12:17 | Autor: sputniknews.com

Putin: Ruska mirovna inicijativa može da zaustavi rat

Mnogi zapadni političari nisu htjeli čak ni da se udube u suštinu novog ruskog prijedloga za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa realno može da zaustavi rat, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin (foto:EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (foto:EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT)

Pomoćnik predsjednika Јurij Ušakov pročitao je Putinovo obraćanje učesnicima 10. međunarodnog naučno-ekspertskog foruma "Primakovska čitanja" u Moskvi.

Ruski lider je naveo da polazi od toga da će učesnici foruma razmotriti ideje Moskve za formiranje sistema ravnopravne i nedjeljive bezbejdnosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni prijedlog za rješavanje ukrajinske krize.

- Za razliku od mnogih zapadnih političara, koji nisu htjeli ni da se udube u suštinu inicijative koju smo pokrenuli, verujem da će učesnici foruma razmotriti promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i moći da vide da ona realno predviđa mogućnost prekida sukoba i njegovo političko i diplomatsko rješavanje - rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je u svom pozdravu učesnicima pomenuo i temu BRIKS-a, rekavši da ta grupa postaje lokomotiva za izgradnju pravednog svetskog poretka, ravnopravnog i oslobođenog diktata.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne prijedloge za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao dijelova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija.

Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.