latinica  ћирилица
25/06/2024 |  11:30 ⇒ 12:15 | Autor: sputniknews.com

Moskva: Sporazum sa Pjongjangom - upozorenje za one koji probleme rješavaju vojnim putem

Sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje predstavlja upozorenje za zemlje koje planiraju da rješavaju probleme regiona vojnim putem, dokument nije usmeren protiv trećih zemalja, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Moskva (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Moskva (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Taj sporazum je svojevrsno upozorenje za one zemlje koje bi verovatno računale ili planiraju da vojnim putem riješe probleme poluostrva i regiona u cijelini - rekao je Rudenko u intervjuu za Sputnjik.

On je naglasio da je Ruska Federacija više puta isticala da sporazum nije usmjeren ni protiv Јužne Koreje, ni protiv trećih zemalja, niti je usmjeren na podrivanje ionako teške situacije u regionu sjeveroistočne Azije.

Prema riječima diplomate, glavni izvor napetosti u podregionu je politika SAD, "koje, koristeći tenzije na Korejskom poluostrvu, stalno povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu".

- Glavni cilj čitave te politike nije samo i ne toliko Sjeverne Koreje, koliko jeo buzdavanje Kine i Rusije. U okviru tog dvostrukog obuzdavanja, Amerikanci koriste trenutne tenzije, koje sami provociraju, za razmeštanje njihovih bazai raketnih sistema na teritoriji saveznika SAD - dodao je on.

Kako je rekao, Moskva očekuje da će Seul mirno prihvatiti sporazum između Rusije i Severne Koreje i da će prevladati zdrav pristup odnosima sa njom.

Rudenko je takođe konstatovao da su naporima vlada dveju zemalja odnosi Moskve i Seula, uprkos tome što se Јužna Koreja pridružila režimu sankcija Zapada, "ipak uspjeli da ih održe u pragmatičnom pravcu i da ne skliznu u direktnu konfrontaciju".

- Očekujemo da ovaj pristup dijele i u Seulu - dodao je ruski diplomata.