latinica  ћирилица
25/06/2024 |  11:41 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Potpisan protokol o saradnji katastara Srpske i Srbije (VIDEO)

U Laktašima je toku 16. Regionalna konferencija o katastru i infrastrukuri geoprostornih podataka, u organizaciji Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Na ovoj dvodnevnoj konferenciji učestvuje više od 100 učesnika iz BiH, regiona, Evrope i svijeta. Potpisan je i protokol o saradnji Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republičkog geodetskog zavoda Srbije.
RUGIPP - sporazum -
RUGIPP - sporazum

Sporazumom je predviđeno da se radi na pripremi i realizaciji projekata iz oblasti procjene i vođenja vrijednosti nepokretnosti, uspostavljanja i vođenja centralnog adresnog registra, digitalnog arhiva, premjera, katastra nepokretnosti, osnovnih geodetskih radova i drugih poslova iz oblasti geodezije i katastra.

- Cilj je da unaprijedimo rad naše uprave, a u fokus je digitalizacija. Želimo da ljudi, osim elektronskog uvida u zemljišne knjige mogu i da štampaju naše dokumente - istakao je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko -pravne poslove Dragan Stanković.

Stanković je naveo da će na skupu biti riječi o infrastruktiri geoprostornih podataka, katastru i geodetskoj infrastrukturi, te o ekonomskom razvoju.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković je izjavio da je veliki značaj Regionalne konferencije u Laktašima jer se održava nakon potpisivanja Deklaracije na Svesrpskom saboru u Beogradu kojom su definisana nacionalna i politička pitanja i zajednička budućnost.

- Naše dvije institucije nastavljaju saradnju na daleko višem nivou koju smo nazvali nova era. To znači da ćemo se zalagati da i građani Republike Srpske imaju sve ono što i građani Srbije i u našem informacionom sistemu - istakao je Drašković.

Drašković je istakao da su digitalni geoprostorni podaci sve važniji i za ciljeve održivog razvoja i za planiranje zajedničke budućnosti.

On je najavio da će početkom oktobra na Fruškoj gori biti održan Prvi sabor geodeta Republike Srpske i Srbije sa više od 1.000 učesnika iz zemalja regiona.