latinica  ћирилица
25/06/2024 |  12:38 ⇒ 12:44 | Autor: RTS

Holandija i Francuska u borbi za prvo mjesto, Engleska može da pomogne Srbiji

Nakon utakmica u grupi D između Francuske i Poljske, odnosno Austrije i Holandije biće poznata još najmanje dva učesnika osmine finala Evropskog prvenstva, dok će susret Engleske i Slovenije, uz meč Srbije i Danske, okončati takmičenje u grupi C.
Evropsko prvenstvo u fudbalu -
Evropsko prvenstvo u fudbalu

Derbi Francuske i Holandije u drugom kolu nije doneo odgovor na pitanje o pobjedniku grupe D, te će susreti u posljednjoj rundi odlučiti o redoslijedu putnika u osminu finala.

Francuska će imati lakši posao protiv Poljaka koji su već ispali, dok Holandija igra sa Austrijom koja bi pobjedom mogla i do drugog, a uz veliku dozu sreće i do prvog mjesta.

Englezi će imati ulogu velikpog favorita protiv Slovenaca, ali su partije obje reprezentacije u dosadašnjem toku turnira pokazale da ih očekuje zahtijevan meč.

Najveći favorit za osvajanje takmičenja nije izgledao dobro u prva dva kola.

Nakon dosta muke su Englezi u prvom meču uspeli da savladaju Srbiju, ali nisu bili te sreće u duelu sa Danskom koja im je oduzela dva boda.

Geret Sautegjt se našao na meti velikih kritika kako ostrvske, tako i svjetske fudbalske javnosti i nalazi se pod pritiskom da što prije podigne nivo igre svog tima na viši nivo.

Igrači koji su u minuloj sezoni svojim partijama posejali strah među sve ostale učesnike pružili su veoma bleda izdanja, a diskutabilno je bilo i zalaganje.

Slovenci su sa druge strane u mečevima sa Srbijom i Danskom pokazali da su kompaktna, direktna i veoma neugodna ekipa koja je odlično vođena od strane Matijaža Keka.

Očekuje se ipak da "gordi albion" riješi utakmicu u svoju korist i obezbijedi plasman dalje sa prve pozicije, dok bi Slovencima i bod mogao da bude veoma vredan i ključan za eventualni prolaz dalje.

Za razliku od Engleza, Francuska je pokazala mnogo bolju igru u dosadašnjem toku prvenstva, ali je realizacija, kao i u slučaju Sautgejtovog tima izostala.

Francuzi su postigli samo jedan pogodak, i to autogol, iako su uputili više od 30 utakmica ka golu protivnika.

Nakon povrede nosa, Kilijan Mbape se našao u sastavu za duel sa Holandijom, ali nije ulazio u igru. Јoš uvijek nije poznato da li će se Didije Dešan odlučiti da mu pruži šansu protiv Poljske.

Poljaci su poslije dva poraza već eliminisani i nemaju šansu da dođu do treće pozicije u grupi.

Povreda Roberta Levandovskog značajno je uticala na loš rezultat Poljske i on će vjerovatno propustiti posljednji meč svog tima.

S obzirom na to da će Francuskoj biti potrebna ubjedljiva pobjeda kako bi pretekli Holanđane, ukoliko i Holandija trijumfuje, očekuje se da Dešanov tim naplati sve promašaje iz prve dvije utakmice.

Holanđani se trenutno nalaze na prvom mjestu u grupi sa golom više od Francuza koji čekaju njihov kiks ili minimalnu pobjedu.

Ekipa Ronalda Kumana je odigrala dvije dobre utakmice, nakon kojih bi ubjedljivom pobjedom mogla da osigura uslovno lakšeg protivnika u narednoj fazi.

Mučili su se Holanđani sa zavšršnicom, naročito protiv Poljaka i moraće da porade na tom aspektu ukoliko žele da budu konkurentniji u drugoj fazi.

U poslednjem meču grupne faze igraće sa Austrijom, koja bi, ukoliko pobijedi, skočila na drugu poziciju. Pokazali su Austrijanci zbog čega su ih se mnoge reprezentacije iz prva dva šešira pribojavale i mogli bi da na kraju pokvare planove Holanđanima.

Odlična timska igra i brz tempo za sada su se pokazali kao najveća oružja austrijskog tima koji je se nije previše branio ni protiv Francuske.

Utisak je da Kumanov tim ima ulogu blagog favorita, iako je reprezentacija koju predvodi Ralf Rangnik bila više nego konkurentna. Dobar otpor Francuzima nadograđen je sa tri gola i tri boda protiv Poljske, te je napravljena dobra uvertira za posljednji duel.

Raspored utakmica 25. juna:

D: Holandija - Austrija (18.00, Berlin)
D: Francuska - Poljska (18.00, Dortmund)
C: Engleska - Slovenija (21.00, Keln)
C: Danska - Srbija (21.00, Minhen)