latinica  ћирилица
25/06/2024 |  13:03 ⇒ 13:08 | Autor: TANЈUG

EU danas otvara pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom

Evropska unija danas će zvanično otvoriti pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom.
Evropska unija - Ukrajina (foto: EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN) -
Evropska unija - Ukrajina (foto: EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN)

U Luksemburgu će danas biti održane prve međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom kako bi se zvanično pokrenuli pristupni pregovori sa ovim zemljama.

Očekuje se da će EU predstaviti Moldaviji i Ukrajini opšte pregovaračke okvire, koji utvrđuju smjernice i principe za pristupne pregovore.

- Stojimo na pragu ključnog trenutka za dve zemlje. Zajedno možemo da izgradimo veću Evropu koja je okrenuta budućnosti. Put koji je pred nama biće izazovan, ali ispunjen ogromnim mogućnostima - objavila je Evropska komisija na društvenoj mreži Iks.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je danas Ukrajini i Moldaviji na početku pristupnih pregovora.

- Ovo je veoma dobra vest za narod Ukrajine, Moldavije i cijele Evropske unije. Put koji je pred nama biće težak, ali pun mogućnosti - navela je ona na Iksu.

Države članice EU odobrile su prošle nedelje pregovaračke okvire za pristupanje Ukrajine i Moldavije tom bloku.

Stalni predstavnici EU postigli su 14. juna načelni dogovor o okviru za pristupne pregovore između Ukrajine i Moldavije.

Prethodno je Evropska komisija saopštila da Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU.

Zemlje EU odlučile su 14. decembra da počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji nakon što je mađarski premijer Viktor Orban napustio salu na početku glasanja i tako omogućio da odluka bude donesena jednoglasno.