latinica  ћирилица
25/06/2024 |  18:23 ⇒ 18:24 | Autor: TANЈUG

EU otvorila pristupne pregovore sa Ukrajinom

Evropska unija održala je danas prvu međuvladinu konferenciju na ministarskom nivou za otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Mnistarka spoljnih i evropskih poslova Belgije Adja Labib, koja je predvodila delegaciju EU, naglasila je da je ovo "istorijski dan za Ukrajinu i EU".

- Put do ove tačke bio je izazovan i odlučnost Ukrajine da preduzme neophodne reforme je zaista impresivna - rekla je ona.

Dodala je da će pristupni pregovori biti "rigorozni i zahtjevni".

- Sa odlučnošću i posvećenošću, uvjereni smo da Ukrajina može da ih dovede do uspješnog završetka. Budućnost Ukrajine i njenih građana leži u Evropskoj uniji - poručila je Labib.

Kako se navodi u saopštenju Savjeta, EU je ponovila odlučnu osudu ruskog rata u Ukrajini i poručila da je spremna da nastavi da podržava Ukrajinu i njen narod u ratu "onoliko dugo koliko to traje i koliko god je potrebno".

EU je pozvala Komisiju da nastavi da procjenjuje stanje spremnosti Ukrajine za otvaranje pregovora u određenim oblastima i identifikuje pitanja koja će se najvjerovatnije pojaviti u pregovorima, počevši od osnovnog klastera koji će, u skladu sa pregovaračkim okvirom, prvi biti otvoren.

U delegaciji EU bio je i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, dok je delegaciju Ukrajine predvodila potpredsjednica ukrajinske vlade Olha Stefanišina, a iz Kijeva se obratio ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Međuvladina konferencija održana je nakon odluke Evropskog savjeta u decembru prošle godine da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i nakon što je Savjet 21. juna odobrio pregovarački okvir za pregovore sa Ukrajinom, u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja.