latinica  ћирилица
25/06/2024 |  19:28 ⇒ 22:34 | Autor: SRNA

Vidovdanski humanitarni bazar za pomoć porodici na Kosovu i Metohiji

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" u saradnji sa "Malim istraživačima" iz Istočnog Novog Sarajeva organizovala je večeras u Istočnom Novom Sarajevu vidovdanski humanitarni bazar iz bloka za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.
Istočno Sarajevo, vidovdanski humanitarni bazar - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo, vidovdanski humanitarni bazarFoto: SRNA

Koordinator "Trojke iz bloka" u Republici Srpskoj Marko Maunaga istakao je da su, osim što su građani Istočnog Sarajeva ugostili djecu sa Kosova i Metohije, večeras organizovali i ovaj humanitarni bazar iz bloka, gdje je postavljeno desetak stolova na kojima su izloženi proizvodi više donatora koji se ne prodaju, već građani daju dobrovoljni prilog.

- Na bazaru će građani imati priliku da dobrovoljnim prilozima kupe neki od izloženih proizvoda i tako pomognu još jednu porodicu sa Kosova i Metohije u okviru vidovdanske akcije humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" - rekao je Maunaga.

On je naglasio da su djeca iz Istočnog Sarajeva i njihovi vršnjaci iz mjesta Novo Brdo sa Kosova i Metohije domaćini "Bazara iz bloka", koji je otvoren od 18.00 do 21.00 čas, nakon čega će svi zajedno gledati fudbalsku utakmicu Srbija-Danska i navijati za Srbiju.

- Na bazaru će svi prisutni moći lično da osjete ljubav i blagodat koju djeca sa Kosova i Metohije nose u sebi - istakao je Maunaga.

Predsjednica Udruženja "Mali istraživači" Bojana Krstić rekla je da se oni bave povratkom djece prirodi, tradiciji, selu i običajima.

Krstićeva je navela da Udruženje ima svoj prostor na Tvrdimićima u okviru amfiteatra "Beli vuk" gdje održavaju različite radionice za djecu - kuvaju, beru šumske plodove, istražuju prirodu.

Ona je rekla da su djeca uzrasta od pet do 12 godina, a udruženje ima više od 100 roditelja koji su učlanjeni u viber zajednicu gdje ih obavještavaju o terminima i temama radionica.

Krstićeva je dodala da danas na bazaru nude svoje proizvode.

Član "Malih istraživača" Mila Krstić rekla je da na današnjem bazaru prodaju svoje proizvode - sapune, narukvice, čajeve i da će sva prikupljena sredstva dati u humanitarne svrhe.

Volonter humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" Stefan Kojić rekao je da će u petak, 28. juna, od 19.30 časova u restoranu "DŽast pab" u Istočnom Novom Sarajevu održati sedmi kviz iz bloka, a učesnici će dobrovoljnim prilozima pomoći djecu sa Kosova i Metohije.

On je istakao da će to biti vidovdanski kviz iz bloka, jer su već održane kvalifikacije u Višegradu, Rudom i na Sokocu.

Kojić je dodao da već imaju prijavljenih sedam ekipa iz ova tri mjesta i osam ekipa koje dolaze na kviz i pozvao građane da se prijave.