latinica  ћирилица
25/06/2024 |  19:59 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Djela Nadežde Petrović pred publikom u Trebinju

Izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" biće svečano otvorena 28. juna u 20 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju, koja se organizuje povodom Vidovdanskih svečanosti.
Izložba specijalizovana za slijepe i slabovide - Foto: Ustupljena fotografija
Izložba specijalizovana za slijepe i slabovideFoto: Ustupljena fotografija

Povodom ove posebne izložbe biće upriličena i gostujuća predstava "Nenapisana pisma", monodrama u izvođenju Vanje Milačić, prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu. Monodrama predstavlja život i stvaralaštvo Nadežde Petrović kroz dijalog i obraćanje velikom umjetniku i prijatelju Ivanu Meštroviću.

Adaptaciju i režiju je uradila Nataša Radulović, scenografiju Marija Lukić iz Čačka, kostim Marta Čkonjević studentkinja na odsjeku kostima u Beogradu, a originalnu muziku napisala je Ana Krstajić, dizajn potpisuje Ana Krbanjević, dok je inspicijent predstave Sanja Mimica.

- Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umjetničkim nedoumicama, položajem umjetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživjela lik Nadežde Petrović u svom tekstu "Nenapisana pisma" - navedeno je iz MSU.

Izložba je nastala u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Nadežde Petrović u Čačku i predstavlja originalna djela ove znamenite slikarke prilagođena slijepim i slabovidim osobama. Ova izložba predstavlja rezultat povezivanja i saradnje i povodom obilježavanja značajnog jubileja - 150 godina od rođenja velike  srpske slikarke koju je UNESKO pozicionirao kao evropsku ličnost 2023. godine.

U okviru izložbe nalaze se posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije za nekoliko umjetničkih djela iz spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović u Čačku gradu koji je 2023. godine bio nosilac titule Nacionalne prestonica kulture Srbije pod sloganom "Čačanska Rodna". Riječ je o djelima: Bavarac sa šeširom, More, Prizrenka i Gračanica. 

- Osim četiri prilagođene slike, izložena je i replika Meštrovićeve biste Nadežde Petrović nastale po modelu njenog spomenika koji predstavlja njegov lični poklon Gradu Čačku. Izliven je u bronzi u livnici Umjetničke akademije u Zagrebu i predstavlja vrijedan simbol povezanosti i saradnje ovih velikih umjetnika - naveli su uz MSU Srpske.

Dodali su da su učenici srednje Umjetničke škole u Čačku izradili gipsani model spomenika.

Sva djela su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio-vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.