latinica  ћирилица
25/06/2024 |  20:03 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Proces dijaloga u zastoju zbog eskalatornih poteza Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je proces dijaloga u zastoju zbog jednostranih i eskalatornih poteza Prištine koja direktno gazi sve postignute sporazume i dogovore u Briselu.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STR) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STR)

Petković je na sastanku sa generalnim direktorom Generalne direkcije za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Italije Nikolom Verolom ukazao da zbog nemogućih uslova života koje stvara Prištini Srbi danas napuštaju sjever Kosova i Metohije, saopšteno je iz Kancelarije.

On je naglasio da je Beograd čvrsto opredijeljen za dijalog i istakao da, koliko god nečija namjera u Prištini bila da dijalog obesmisli, još je čvršća opredijeljenost Srbije da čuva mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Podvukao sam da je Beograd čvrsto opredijeljen za dijalog i da je sto puta bolje da razgovaramo nego da imamo tenzije i probleme na terenu - naveo je Petković.

Petković je o položaju Srba na Kosovu i Metohiji informisao i zamjenika predsjednika Komisije za spoljne poslove Paola Formentinija i druge članove.

- Važno je da puna istina o nemogućem životu Srba na Kosovu i Metohiji i konstruktivnom pristupu Beograda dijalogu sa Prištinom stigne i do italijanskih poslanika - rekao je Petković.