latinica  ћирилица
25/06/2024 |  20:31 ⇒ 20:32 | Autor: TANЈUG

Karađorđevići nagradili najbolje maturante iz Srbije i Republike Srpske

Više od 500 najboljih maturanata iz Srbije i Republike Srpske primilo je danas u Belom dvoru u Beogradu pohvalnice i prigodne poklone za izuzetan uspjeh postignut tokom srednjoškolskog obrazovanja Fondacije za obrazovanje i kulturu Aleksandara Karađorđevića.
Karađorđevići nagradili najbolje maturante - Foto: Ustupljena fotografija
Karađorđevići nagradili najbolje maturanteFoto: Ustupljena fotografija

Karađorđević je, zajedno sa suprugom Katarinom Karađorđević, na 23. prijemu za najbolje maturante, pozdravio učenike, odajući im priznanje na izuzetnim rezultatima koje su postigli tokom školovanja u osnovnoj i srednjoj školi.

- Svake godine se iskreno obradujem kada vidim da imamo dobre učenike koji znaju da je vrijednost obrazovanja neprocjenjiva. Želja nam je da motivišemo mlade da nastave dalje, jer je obrazovanje najvažnije. Oni moraju da nastave put koji su započeli, radeći na svojoj daljoj edukaciji i usavršavanju - poručio je princ Aleksandar Karađorđević.

Dodao je da su Srbiji i Republici Srpskoj potrebni obrazovani, pametni mladi ljudi, kao i da otadžbina može da napreduje samo znanjem.

- Vi ste naši budući lideri, oni koji će naslijediti ovu zemlju od nas i našoj Srbiji je potrebno da ostanete ovdje. Doprinoseći svojoj zemlji i svom narodu znanjem, dajete najviši i najplemenitiji primjer pravog rodoljublja - istakao je on.

Izaslanik premijera Srbije Miloša Vučevića Nikola Banjac je čestitao uspjeh maturantima i poželio im da i dalje napreduju i grade Srbiju koja sa njima može samo da, kako je rekao, raste, cvjeta i bude ljepša.

Dodao je da je prije 20 godina bio na istom mjestu na kojem su danas maturanti, kao i da mogu da računaju na podršku čitave države.

- Vlada i predsjednik, kao i svi segmenti društva će dati dodatni doprinos da se ovi uspjesi dodatno prepoznaju i nagrade - istakao je Banjac.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je bila spriječena da prisustvuje događaju, obratila se maturantima pismom kojim je poručila da je prijem značajan jer prepoznaje i nagrađuje izvrsnost i trud, kao i da predstavlja simbol priznanja za sve što su učenici do sada postigli, ali i podsticaj za sve što će ostvarivati u budućnosti.

- Dokaz vaše predanosti je svaki sat proveden u učenju, svaki test, svaka dodatna aktivnost u kojoj ste učestvovali, kao i svaka prepreka koju ste savladali. Ponosni smo što imamo mlade ljude koji svojim zalaganjem i strpljenjem pokazuju koliko je važno imati cilj i ne odustajati od njega - navodi se u pismu ministarke.

Stojičićeva u pismu dodaje da je posvećenost učenika primjer svima da upornost i trud vode ka uspjehu, kao i da je uvjerena da će i učenici nastaviti da postavljaju visoke ciljeve.

Posebni savjetnik ministarke prosvjete Slavice Đukić Dejanović Јanko Samardžić rekao je da današnja ceremonija predstavlja ne samo priznanje za izuzetna postignuća učenika, već i duboko ukorijenjenu tradiciju koja se njeguje iz godine u godinu.

Glumac Viktor Savić je čestitao svim maturantima na postignutom uspjehu i poručio da je lijepo isticati se po znanju, ali ih je upozorio da oholost ne ugrozi to znanje.

- Ponosni smo na vaš uspjeh. Vi ste budućnost ove zemlje - poručio je Savić.

Inače, svaka srednja škola u Srbiji i Republici Srpskoj među maturantima bira đaka generacije kome Fondacija prestolonasqednika Aleksandra za kulturu i obrazovanje dodjeljuje posebnu pohvalnicu i prigodan poklon u znak priznanja za izvanredna postignuća u srednjoškolskom periodu.

Iz tehničkih razloga, skupu nisu prisustvovali maturanti iz Republike Srpske, a pohvalnice će im biti dostavljene posredstvom Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.