latinica  ћирилица
25/06/2024 |  22:29 ⇒ 22:31 | Autor: SRNA

Nesvakidašnja knjiga "Petrin bunar" Ljutomira Rundića

U parohijskom domu Crkve Romanijska Lazarica na Sokocu večeras je promovisana knjiga "Petrin bunar" autora Ljutomira Rundića iz Loznice koja predstavlja romansirani rodoslov familije Rundić iz sokolačkog sela Vrapci.
Sokolac, predstavljena knjiga "Petrin bunar" - Foto: SRNA
Sokolac, predstavljena knjiga "Petrin bunar"Foto: SRNA

Rundić je rekao novinarima da nije želio da pravi kasično porodično stablo, nego je htio da kroz pisanu riječ privuče čitaoca rodoslovu svoje familije koja je 1834. godine došla na Romaniju i zadržala se do danas u selu Vrapci.

On je dodao da osnovu romana čini predanje po priči djeda Milana o čobanici iz njegove familije Petri Rundić koja je, bježeći od Turaka i spasavajući čast i obraz, skočila u bunar u mjestu Paljike.

- Želio sam da napišem nešto o tome i da to predanje ne umre - rekao je Rundić.

On je naveo da je pišući o sudbini djevojke koja je spasila čast, ali ne i život, uspio da poveže 85 sokolačkih porodica nastalih od Vasila, prvog Rundića koji je došao na Romaniju, kao i 610 srodnika.

- Zadovoljstvo mi je što sam uspio to da uradim, jer je malo nas koji danas znamo nešto o svom porijeklu, a rijetko ko da piše o dva vijeka i više o svojim korenima - rekao je Rundić.

Prva misao, kaže, koja mu pada na pamet kada pomene "Petrin bunar" su riječi Petrine majke: "Čast i obraz je preči od života".

Pjesnikinja Rada Đošan Kitić iz Modriče, koja je recenzent knjige, rekla je novinarima da je bila prijatno iznenađena kada joj je Rundić ponudio rukopis jedne veoma nesvakidašnje knjige koja je povezala našu istoriju - od Turaka do danas.

Ona je navela da se u knjizi govori i o zabranjenoj ljubavi Boška i Sefije ili Sofije, koji se u ime te ljubavi odriču vjere, što znači da je ljubav bit svega.

Kitićeva je naglasila da, nažalost, i danas ima slučajeva zabranjene ljubavi zbog i radi vjere, ali i sudbina poput Petrine.

Književno veče u parohijskom domu otvorio je pozdravnom pjesmom Romaniji mladi guslar Nemanja Curović, a o Ljutomiru Rundiću govorila je mlada pjesnikinja Violeta Danilović.

Direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Јanković rekla je Srni da već drugi put u organizaciji ove ustanove promovišu knjigu Ljutomira Rundića, te da će se u Zavičajnom odjeljenju biblioteke naći i roman "Petrin bunar", kao i njegova knjiga kratkih priča "Dosanjano nebo".

- Ova knjiga sadrži sve ono što mladi treba da čuju o svojim precima i da znaju o svojim korijenima, što im može poslužiti kao smjernica u budućnosti - navela je Јankovićeva.

Rundić je pilot u penziji, glumac, zdravičar i književnik rođen u selu Vrapci kod Sokoca. Autor je više knjiga poezije i proze.

Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Kosova i Metohije, osnivač i predsjednik Književnog kluba pisaca "Vukovo pero" i dobitnik više književnih nagrada.