latinica  ћирилица
26/06/2024 |  10:56 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

CIK: Žrijebanje za petog srpskog delegata 1. jula; Hadžiabdić: Nezabilježena pravna situacija (VIDEO)

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Konferencija za novinare - CIK BiH - Foto: RTRS
Konferencija za novinare - CIK BiHFoto: RTRS

Centralna izborna komisija BiH se nakon odluke Suda BiH o odbijanju žalbe SNSD-a, u vezi sa žrijebanjem za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, našla u karakterističnoj pravnoj situaciji koja u izbornim ciklusima u BiH do sada nije zabilježena, izjavila je  Hadžiabdić.

Hadžiabdićeva je pojasnila da će više detalja o žrijebanju koje je u sjedištu CIK-u zakazno u ponedjeljak, 1. juli, biti poznato nakon sutrašnje sjednice jer je jedan broj članova CIK-a van BiH, napominjući da se odluke donose kolektivno i da samo može govoriti o planovima CIK.

Hadžiabdić je naglasila da nije neobično da Ustavni sud, što je njegova osnovna nadležnost da štiti Ustavom zagarantovana prava i da odlučuje po apelacijama, vrlo često donosi posljednju odluku u izbornim procesima, bar na osnovu onog što je vidjela i u drugim zemljama.

- Međutim, donošenje tih odluka se događa odmah nakon izbora i takvi sporovi, prema mom mišljenju, trebali bi biti prioritetno rješavani. Mi smo sada u novoj pravnoj situaciji. Raspravljamo metodologiju izvršenja odluke - rekla je Hadžiabdićeva.

Podsjećamo, Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.