latinica  ћирилица
26/06/2024 |  12:14 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Beograd: Tribina "Srpska između mirnog razdruživanja i Deklaracije" (VIDEO)

Deklaracija Svesrpskog sabora je zakletva da ćemo sačuvati Republiku Srpsku i Srbiju, a Srpska treba i dalje da insistira na povratku izvornom Dejtonu i vraćanju otetih nadležnosti, rečeno je na tribini "Srpska između mirnog razdruživanja i Deklaracije", koja je održana u Beogradu. Tribinu su organizovali portali Sve o Srpskoj i Fakti, uz podršku Predstavništva Srpske u Srbiji.
Јavna tribina, Beograd - Foto: RTRS
Јavna tribina, BeogradFoto: RTRS

Deklaracija Svesrpskog sabora insistira na sprovođenju Dejtonskog sporazuma, što znači da daje podršku Srpskoj da aktivira sve svoje entitetske nadležnosti, rečeno je na skupu. Učesnici smatraju da za američkog ambasadora u BiH Majka Marfija mirno razdruživanje predstavlja prijetnju suštinskim interesima SAD, koje su stavile ad akta Dejtonski sporazum.

- U stvari, mi trebamo da sačekamo ili da SAD sjednu za sto sa akterima unutar BiH ili da dođe do nekog njihovog povlačenja, da se u nekoj promjeni okolnosti oni povuku, pa da se onda stvori prilika da tri konstitutivna naroda raspravljaju o svojoj budućnosti - rekao je ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović poručio je da Deklaraciju usvojenu na Svesrpskom saboru vidi kao svojevrsnu zakletvu da će Srbi sačuvati svoje.

- Deklaraciju vidim kao zakletvu da ćemo zajedno i sa istim uvjerenjem zastupati pravo svih Srba na Republiku Srpsku i Republiku Srbiju, što dalje znači da ćemo istom snagom čuvati i zahtijevati poštovanje i Dejtonskog sporazuma i Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 koji garantuju teritorijalni i politički suverenitet i naše Republike Srpske i naše Srbije - rekao je Cicović.

Јavna tribina Beograd (foto: RTRS)

On je u obraćanju rekao da samo visoki nivo jedinstva dvije srpske države znači istinsko jedinstvo srpskog naroda sa dvije strane Drine, naroda jednog jezika i pisma, jedne vjere i molitve, jedne istorije i jedne budućnosti.

Cicović je naglasio da se pokušaji kolektivnog Zapada, ili konkretnije SAD, da od BiH načine svoju koloniju u Evropi "cijelu i poslušnu" konstantno spotiču o interese srpskog naroda i njegove na izborima potvrđene vlasti Republike Srpske, sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na čelu.

Profesor Nenad Kecmanović poručio je da su predsjednik Rusije Vladimir Putin i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dosljedni u stavu da podržavaju izvorni Dejton, da je Republika Srpska po tom pitanju uvijek imala podršku Srbije, ali ne kao što je to bilo na Saboru.

- Predsjednik Srpske odavno govori da je Srpska zagledana u Srbiju, a da u Deklaraciji koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu postoji i formulacija "zajednička budućnost", ali da se ta formulacija kao nova javlja i na međunarodnom polju, gdje su predsjednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping takođe govorili o toj temi. Profesor sa Kembridža Timoti Les prije nekoliko godina rekao je da je Republika Srpska propustila priliku za osamostaljivanje, ali da ne znači da neće doći novi momenat da se to desi - rekao je Kecmanović.

Politikolog Aleksandar Pavić izjavio je da je u BiH na sceni nešto poput partije pokera i da Srpska ne treba da odustaje od svojih karata i insistiranja na povratku izvornom Dejtonskom sporazumu.

- Ako svi prihvate povratak na izvorni Dejton to neće značiti razdruživanje. Srpska će naći model da izbjegne priču o separatizmu, a da dosljedno poštuje međunarodno pravo. To što je Srpska ušla u nastavak napora da povrati nadležnosti koje joj po Dejtonu pripadaju predstavlja najmekši mogući način koji ne bi trebao biti sporan za nikoga, a ako je sporan u međunarodnoj i zapadnoj javnosti, onda znači da im je sporan sam Dejton - ocijenio je Pavić.

Pavić je naglasio da je Teško zamisliti da će oni da prihvate mirno razdruživanje i koncept Dejtona".

- Očito je da je "dotjeralo cara do duvara" i da je Srpska shvatila da više nema kuda; ili će da povrati svoje nadležnosti ili će biti dio unitarne BiH. Ne znači da Srpska sada treba biti paralisana u svom činjenju da ne bi nekog naljutila - poručio je Pavić.

Profesor geopolitike Srđan Perišić ocijenio je da je ovo istorijski momenat za Republiku Srpsku da vrati svoje dejtonske nadležnosti, ali da njihovo vraćanje treba da bude sukcesivno.

- Republika Srpska je došla u istorijski momenat kada su joj se i međunarodne okolnosti i unutrašnje u BiH poklopile. Došla je u poziciju da može da govori o razdruživanju ili o vraćanju nadležnosti. To je istorijski momenat i ne sme da ga propusti - rekao je Perišić na tribini "Srpska između mirnog razdruživanja i Deklaracije" u Beogradu.