latinica  ћирилица
27/06/2024 |  11:50 | Autor: SRNA

Ristić: Rezolucija o Srebrenici najeklatantniji primjer selektivne kulture sjećanja

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić poručio je na zasjedanju Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust /Ihra/ u Glazgovu da se Srbija snažno protivi selektivnoj kulturi sjećanja i kao najeklatantniji primjer za to naveo nedavno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Dejan Ristić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs.) -
Dejan Ristić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs.)

Ristić je upoznao učesnike sa karakterom, teritorijalnom rasprostranjenošću i tragičnim posljedicama genocida koje je nad stotinama hiljada pripadnika srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata sprovela hrvatska država.

On je prenio da Srbija snažno podržava nedavno usvojene preporuke međunarodnog tima stručnjaka u okviru Ihra u vezi sa analizom trenutnog stanja u Spomen–području Јasenovac, kao i da insistira na njihovoj momentalnoj implementaciji.

Naglasio je da Srbija, zajedno sa svim članicama Ihra, očekuje da bude redovno obavještavana od Hrvatske o dinamici implementacije preporuka u vezi sa unapređenjem sadržaja u okviru Spomen–područja Јasenovac, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacije Srbije.

Međunarodna alijansa za sjećanje na Holokaust okuplja 35 država koje imaju status punopravnih članica, kao i više stotina najistaknutijih stručnjaka.

Srbija ima status punopravne članice od 2011. godine.