latinica  ћирилица
27/06/2024 |  12:41 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Doboj: Svečana akademija povodom Dana grada, prisustvuju najviši zvaničnici Srpske (FOTO)

U Doboju je u toku svečana akademija povodom Dana grada - 28. juna kojoj prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.
Doboj (foto: x.com/Vlada_Srpske) -
Doboj (foto: x.com/Vlada_Srpske)

Akademiji, koja je počela intoniranjem himne "Moja Republika", prisustvuje i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je u Doboju realizovan čitav niz velikih projekata zahvaljujući odličnoj saradnji grada sa republičkim institucijama.

Dodik i Јerinić (Foto: RTRS)

- Bez te saradnje i bez velike mobilnosti i sredstava, ali dobre volje i aktivizma, nije moguće realizovati velike projekte - rekla je Cvijanovićeva.

Nakon akademije predviđen je kulturno-umjetnički program, uručenje najviših gradskih priznanja, kao i priznanja učenicima generacije srednjih i osnovnih škola u Doboju.

Najviše priznanje - gradske plakete dodijeljene su poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obrenu Petroviću i ministru za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlidu Hurtiću za izuzetna zalaganja i pomoć gradu.

Dan grada Doboja slavi se 28. juna kao sjećanje na prvi pisani pomen Doboja u dubrovačkom pismu ugarskom kralju Žigmundu od 28. juna 1415. godine.

Nakon Svečane akademije, biće svečano uručeni ključevi 134 stana za izbjegla i raseljena lica za čiju izgradnju i opremanje je uloženo 8.522.000 KM.