latinica  ћирилица
28/06/2024 |  11:51 | Autor: RTRS

Abdulrazak Gurna: Dobiti nagradu "Ivo Andrić" je velika čast

Književnik i nobelovac Abdulrazak Gurna, kojem će danas biti uručena Velika nagrada "Ivo Andrić" za životno djelo rekao je danas da je iznenađen ali i počastvovan velikim priznanjem koji će mu pomoći da bolje razumije naše prostore.
Gurna i Radojičić na uručenju nagrada - Foto: RTRS
Gurna i Radojičić na uručenju nagradaFoto: RTRS

Nobelovac Abdulrazak Gurna, britanski pisac, porijeklom iz Tanzanije, nagradu je dobio za životno djelo, dok je za knjigu godine proglašen "Tobogan" srpskog pjesnika i filozofa Saše Radojčića, u izdanju Kulturnog centra Novi Sad.

Žiri, koji je ove godine odlučiovao o nagradama, činili su direktor Andrićevog instituta proslavljeni režiser Emir Kusturica, te književnici Slađana Ilić, Milo Lompar i Želidrag Nikčević.

Ova nagrada se dodjeljuje od 2016. godine u Andrićgradu, a ustanovljena je u čast jedinog srpskog i jugoslovenskog nobelovca Ive Andrića.

Nagradu je utemeljio Andrićev institut 2015. godine na inicijativu Emira Kusturice.

Dodjeljuje se u dvije kategorije - za životno, književno stvaralaštvo, koje predstavlja ukupni doprinos književnosti i kulturi i za najbolju knjigu objavljenu u Republici Srpskoj i Srbiji tokom godine.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade za životno djelo su Matija Bećković, Dušan Kovačević, Јu Hua, Goran Petrović dva puta zaredom, zatim Milovan Danojlić, Miroslav Maksimović i Sandro Veronezi.

Dobitnici ove nagrada za najbolju knjigu bili su srpski pisac Vladimir Kecmanović za knjigu "Osama", ruski pisac Zahar Prilepin za "Obitelj" i "Sedam života", srpski pisac i muzičar Bora Đorđević za "Pusto ostrvo", pisac iz Republike Srpske Rajko Petrov Nogo za djelo "Sonet i smrt", ruska književnica Guzelj Јahina za "Djeca Volge", austrijski nobelovac pisac Peter Handke za "Drugi mač", ruski pisac Јevgenij Vodolazkin za "Brizbejn" i srpski pisac Enes Halilović za djelo "Sekvoja".