latinica  ћирилица
28/06/2024 |  18:31 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Vidovdanske svečanosti - Gurni i Radojičiću prestižna Velika nagrada "Ivo Andrić" (VIDEO)

U okviru tradicionalnih "Vidovdanskih svečanosti" u Andrićgradu u Višegradu, uručene su Velike nagrade "Ivo Andrić" nobelovcu iz Velike Britanije, porijeklom iz Afrike Abdulrazaku Gurni i srpskom pjesniku Saši Radojičiću.
Uručenje nagrade - Foto: RTRS
Uručenje nagradeFoto: RTRS

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je Gurna zasluženo dobio nagradu pišući u svojim romanima o posljedicama kolonijalizma. Republika Srpska nastaviće da ulaže u Andrićev institut da bi u budućnosti okupljao svjetski poznata imena iz književnosti, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Najavio je da će od naredne godine, visoki pokrivitelj ove kulturne manifestacije, biti patrijarh Porfirije.

Vidovdan kraj Drine i ove godine prepun simbolike. Velika nagrada nazvana po nobelovcu Ivi Andriću, zasluženo je otišla u ruke nobelovcu Abdulrazaku Gurni, čiji romani o kolonijalnoj upravi Afrikom, imaju svoju sličnost sa Andrićevim djelima, ali i sa sadašnjosti koju živimo.

- Čovjek koji je dobio nagradu napisao je četiri romana koji na najbolji način govore o potlačenim i onim koji su zaboravili da je kolonija jedna od formi koja postoji u citavom svijetu, Afrika se oslobođa od kolonije i ja mislim da Republika Srpska ima puno pravo da prestane da bude kolonijalna zemlja.

Lauerat velike nagrade prijatno je iznenđen, ali i počastvovan priznanjem koje će, kako kaže, pomoći da razumije ove prostore.

- Pročitao sam Andrićev roman "Na Drini ćuprija" prije mnogo godina, 90 tih naišao sam na ovo djelo i ime autora u izvještajima o BiH iz tog vremena. Znam da je Andrić bio plodan autor, eseja, priča, mi smo na gubitku što nije više prevođeno i dostupano na engleskom jeziku - rekao je Gurna.

Dobitnik nagrade za književno djelo Saša Radojičić nadahnuto je govorio o srpskom jeziku, metaforički ga upoređujući sa srpskim rijekama.

- Svi ćemo se saglasati da je Morava srpska rijeka koja teče kroz Srbiju ali srpska rijeka je i Drina jer ljudi koji žive na njenim obalama govore srpskim jezikom, gledano spolja je granična rijeka ali suštinska je rijeka koja teče kroz sred srpskog jezika - rekao je Radojičić.

Republika Srpska je ponosna na Andrićev institut koji iz godine u godinu okuplja eminetna, svjetski poznata imena iz književnosti i kulture uopšte.

Činjenica da je prvi dobintik za 23 godinu skorašnji dobitnik Nobelove nagrade, ni činjenica da je on to prihvatio govorio o značaju Andrićevom instututa i zato ćemo nastaviti da obezbješujemo sredstva ,kako bi smo i na taj način okupila najznačajnija imena knjićevnosti, uprabvo u razgovioruvsa razgovorou sa ptraijarhom on bude visoki pokrovites nafgrade uz asistenciju Instituta i vlasti Srpske - naveo je Dodik.

Vidovdanske svečanosti u Andrićgradu, kojima je prisisutvovao i patrijarh srpski Porfirije, nastavljene su izložbom slikara Slavka Krunića u galeriji Petar Lubarda.