latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:40 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Pripadnik Žandarmerije ranjen ispred Ambasade Izraela u Beogradu, napadač likvidiran (FOTO)

Pripadnik Žandarmerije ranjen je iz samostrela u vrat ispred Ambasade Izraela u Beogradu. On je u samoodbrani uzvratio vatrom i savladao napadača, koji je od zadobijenih rana preminuo.
Policija Srbije - napad ispred Ambasade Izraela u Beogradu - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Policija Srbije - napad ispred Ambasade Izraela u BeograduFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Pripadnik Žandarmerije M.Ј. /34/ je operisan je u Urgentnom centru u Beogradu i u stabilnom je stanju.

Ranjenom policajcu hirurzi su izvadili strijelu iz vrata i on je u stabilnom stanju upućen na intenzivnu njegu na dalje liječenje, prenose beogradski mediji.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je u Urgentnom centru povrijeđenog pripadnika Žandarmerije.

- Pripadnik Žandarmerije M.Ј. (1990) je u samoodbrani upotrijebio oružje i savladao napadača, koji je od posljedica ranjavanja preminuo - saopštio je Dačić.

- Povodom napada ispred izraelske Ambasade Specijalno tužilastvo preuzelo vođenje slučaja, radi se o terorističkom aktu protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije, a postoje indicije da su povezana neka lica koja imaju veze sa Vehabijskim pokretom - izjavio je Dačić.

Policija Srbije - napad ispred Ambasade Izraela u Beogradu (Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće imati milosti prema terorizmu i da će u naredna tri do četiri dana u Srbiji biti pohapšena sva lica "indikativna na terorizam".

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je današnji napad kao "pokušaj terorističkog napada".

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da je napad na pripadnika Žandarmerije, koji je obezbjeđivao Ambasadu Izraela, istovremeno napad na diplomatsko-konzularno predstavništvo zemlje sa kojom Srbija njeguje prijateljske veze, ali i napad na Srbiju.

Zbog napada u Beogradu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podiglo je mjere bezbjednosti na području Republike Srpske.

Gašić: Sistem odbrane i bezbjednosti Republike Srbije snažan i stabilan

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić najoštrije je osudio napad na pripadnika Žandarmerije M.Ј. koji se nalazio na dužnosti obezbjeđenja Ambasade Izraela.

- Današnji pokušaj ubistva našeg žandarma je, ne samo teroristički, nego i podmukli kukavički akt. Misli pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su sa našim kolegom i njegovom porodicom. Molimo se za njegovo zdravlje i nadamo brzom oporavku - izjavio je Gašić.

Vučević: Država Srbija će znati odlučno da odgovori na prijetnju terorizma

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio "gnusni teroristički napad" danas u Beogradu, ispred izraelske ambasade, istakavši da će država Srbija znati odlučno da odgovori na prijetnju terorizma i poručio građanima da se mogu osjećati bezbedno.

Pripadniku Žandarmerije strijela izvađena iz vrata, nalazi se na Intenzivnoj njezi

Pripadniku Žandarmerije koji je ranjen ispred Ambasade Izraela hirurzi su izvadili strelu iz vrata i on je u stabilnom stanju upućen na Intenzivnu njegu na dalje liječenje.

Stefanović: VЈT naložilo obdukciju napadača na žandarma

Glavni javni tužilac VЈT u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da je dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio obdukciju napadača i sve druge neophodne radnje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti današnjeg napada na pripadnika Žandarmerije M. Ј. (34), koji je bio na dužnosti obezbjeđenja ambasade Izraela u Beogradu.

Ambasada Izraela: Zgrada bila zatvorena

Povodom nemilog događaja oglasila se i Ambasada Izraela ispred koje se napad na žandarma dogodio.

- Policija istražuje slučaj. Nemamo više detalja. U vrijeme događaja Ambasada je bila zatvorena, a njeni službenici i diplomate nisu bili u zgradi - navodi se u saopštenju Ambasade.

Ovako je izgledao napadač

Napadač koji je danas oko 11 sati samostrelom pogodio pripadnika Žandarmerije M.Ј. (34) u vrat ispred ambasade Izraela u Beogradu bio je ćelav sa bradom i imao je kod sebe kuhinjski nož, saznaje "Blic".

Prema nezvaničnim saznanjima "Blica" prvo je prišao žandarmu da ga pita za smjer ulice. Napadač se nakon deset minuta vratio sa samostrelom i pogodio pripadnika Žandarmerije.