latinica  ћирилица
29/06/2024 |  13:25 ⇒ 17:39 | Autor: RTS

Dačić: Napad u Beogradu je teroristički akt, sumnja se da je riječ o vehabijskom pokretu (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je napad na pripadnika Žandarmerije Srbije u Beogradu teroristički akt. Rekao je i da se sumnja da je riječ o vehabijskom pokretu i da su podignute mjere bezbjednosti.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Dačić je rekao novinarima ispred Urgentnog centra da je napad na pripadnika Žandarmerije teroristički akt koji je uperen i protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije.

Rekao je da je uhapšeno još nekoliko ljudi koji su bili u blizini policijskih objekata.

- Zajedno sa bezbjednosnim službama gledamo da povežemo čitav taj slučaj. Ne bih sada dodavao neke detaljne informacije, ali kao što ste i vi sami objavili, neke sumnje su već prisutne. Indicije postoje da je riječ o licima koja su već poznata bezbjednosnim službama prije svega, a riječ je o vehabijskom pokretu. Ali, kažem još jednom, to nisu potvrđene informacije i ne želimo da narušavamo ono što tužilaštvo radi - rekao je Dačić.

Istakao je da su preventivno pojačane sve mjere zaštite bjezbednosti u gradu.

- Pojačane su mjere bezbjednosti ne samo ispred objekata koji su od značaja kao što su ambasade, kao što su državne institucije itd, već smo pojačali mere obezbjeđenja da građani vide policiju i u tržnim centrima, šetalištima, tako dalje da ne bude nekih nepredviđenih okolnosti - rekao je Dačić.

On je rekao i da su se nadali da će napadač preživjeti, kako bi mogli da saznaju više informacija. Dodao je i da je napadač sa sobom imao i nož.

Napadač se više puta obraćao pripadniku Žandarmerije

Govoreći o samom napadu, Dačić je rekao da je napadač više puta prilazio pripadniku Žandarmerije koji je bio u policijskoj kućici kako bi mu postavio pitanja.

- Prilazio je više puta policajcu, pitao ga za žandarma, pitao gdje je muzej, na šta je žandarm odgovorio - "ne znam koji muzej je ovdje u blizini, nema nikakvog muzeja" i tako dalje. Onda se ponovo vratio, otvorio vrata kućice i iz kese koju je nosio sa sobom izvadio samostrel i pogodio ga samostrelom u vrat - rekao je Dačić.

Naveo je da je žandarm odmah reagovao, izvadio pištolj i ispalio nekoliko hitaca u napadača. Nakon pola sata konstatovana je smrt napadača.