latinica  ћирилица
30/06/2024 |  09:12 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Djeca sa Kosova i Metohije srećno stigla svojim kućama

Na Kosovo i Metohiju svojim kućama stigla su djeca koja su sedam dana boravila kod svojih vršnjaka u Republici Srpskoj.
Djeca sa KiM - Foto: RTRS
Djeca sa KiMFoto: RTRS

Predsjednik banjalučog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da su u jednom autobusu na prelazu Јarinje djeca doživjela neugodnost, gdje ih je takozvana kosovska policija tjerala da sa spiska obrišu riječ Metohija i prijetila prijavama vođama puta.

Međutim, dodao je, djeca su oko ponoći stigla u Kosovsku Kamenicu, Šilovo, Vitinu, Pasjane, Parteš, Novo Brdo, Gračanicu, Kosovo Polje, Ugljare, Veliku Hoču, Orahovac, Štrpce, Srbicu, Klinu, Istok, Goraždevac, Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

On je dodao da nepotrebna neprijatnost na Јarinju ne može staviti mrlju na divnih sedam dana koje su proveli sa svojim vršnjacima u Srpskoj.

U 15 opština i gradova u Republici Srpskoj boravila su djeca i prosvjetni radnici sa Kosova i Metohije od 22. do 29. juna u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Arlov je podsjetio da su juče ispratili djecu sa Rajske plaže i mosta "Bratoljub" u Bratuncu i zaželjeli im srećan put, te da dođu u Srpsku i naredne godine u još većem broju.

- Djeca, mladi i odrasli sa poteškoćama u razvoju sa svojim roditeljima iz Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" iz Kosovske Mitrovice, koji su bili gosti Odbora u Banjaluci srećno su se vratili kući - rekao je Arlov.