latinica  ћирилица
30/06/2024 |  12:02 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Služen parastos ubijenim Srbima iz srebreničkog sela Brežani (FOTO)

U Srebrenici je služen parastos za 32 ubijenih Srba u selu Brežani.
Srebrenica - pomen - Foto: RTRS
Srebrenica - pomenFoto: RTRS

Kod spomen obilježja položeno je cvijeće povodom 32 godine od njihovog mučeničkog stradanja.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da su Brežani samo jedno od brojnih srpskih sela koja su uništena u posljednjem ratu u BiH.

- Niko zbog tog zločina nije odgovarao. Gajimo sjećanja na te žrtve i nikada ih nećemo zaboraviti. Prenosimo na mlađe to saznanje, a ne vjerujemo u pravosuđe BiH - rekao je Grujičić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da su zločin u najvećem srebreničkom srpskom selu počinile komšije muslimani iz susjednih sela i iz Srebrenice i da je neprihvatljivo da još niko nije odgovarao.

- Za pravosuđe BiH i Haški tribunal Srbi su žrtve drugog reda. Omalovažavaju nas i naše porodice. O tome je više besmisleno govoriti, ali nikada nećemo odustati od borbe za istinu i za odgovornost zločinaca - istakao je Kojić.

Foto: RTRS

Nastavljajući etničko čišćenje srpskog stanovništva, započeto u aprilu 1992. godine, muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela su tragičnog 30. juna te godine u ranu zoru upale u ovo srpsko selo i počinile stravičan masakr nad mještanima, ubijajući sve što su stigle.

Nisu ostavljali u životu ni civile, nepokretne i gluvonijeme, koje su ubijali i palili u kućama i na spavanju. Neki mještani su uhvaćeni živi, masakrirani i zapaljeni, a selo je opljačkano i popaljeno.