latinica  ћирилица
01/07/2024 |  15:56 ⇒ 17:04 | Autor: SRNA

Petković: Priznanje tzv. Kosova nije cilj procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio da svi oni koji priželjkuju da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo "taj film neće gledati".
Petar Petković (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Petković je rekao da je saglasan sa izjavom potparola EU Petera Stana da cilj procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine nije priznanje Kosova i ukazao da takva očekivanja nemaju veze sa logikom, već sa željom moćnika da Srbija prizna nasilnu secesiju svoje teritorije.

- Portparol EU je apsolutno u pravu da cilj procesa normalizacije nije priznanje takozvanog Kosova. Zabrinjavajuće je da iz dobre premise dolazi do sasvim pogrešnog zaključka koji nema veze s logikom, već sa željom moćnika da Srbija prizna nasilnu secesiju svoje teritorije. Taj film neće gledati - napisao je Petković na mreži Iks.

Portparol EU Peter Stano najavio je ranije danas da će se sutra u Briselu sastati Petković i glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi, a da prioritet i agendu određuje "najveća hitnost početka primjene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa dvije strane".

- Tu nema nikakvog priznanja, ali bi, naravno, logična posledica normalizacije bilo priznanje. Ali to je nešto daleko kasnije u procesu - rekao je Stano.