latinica  ћирилица
01/07/2024 |  17:17 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Šeranić: Dobra saradnja lokalnog i republičkog nivoa dovela do unapređenja socijalne zaštite (VIDEO)

Primjer dobre saradnje Gradske uprave sa Ministarstvom zdravlja, sa ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, posebno kada su u pitanju novi projekti, ističe se u gradu Prijedoru. Ocjena je ovo ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srspke, Alena Šeranića, tokom radne posjete Prijedoru gdje je obišao opštu Bolnicu, Dom za lica sa invaliditetom i Dom zdravlja u Oštroj Luci.
Šeranić u Prijedoru - Foto: RTRS
Šeranić u PrijedoruFoto: RTRS

Analiza stanja i mogućnosti unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite mještana Oštre Luke, bila je jedna od tema radnog sastanka.

Mještani su zadovoljni uslugama Doma zdravlja, ali kako kažu, starije stanovništvo udaljenjo od centra opštine ne može redovno da koristi usluge Doma zdravlja.

- Razgovarali smo o budućim projektima i saradnji i prosto tražili modul za još unapređenja zdravstvene zaštite za ljestvicu više - rekla je Ljiljana Trninić Brkić, direktorka Doma zdravlja Oštra Luka.

Ministarstvo će u narednom periodu pomoći opštini Oštra Luka u nabavci vozila za potrebe patronažnih posjeta stanovnicima.

Ministar Šeranić je istakao da je sve spremno i za prelazak oštrolučkog Doma zdravlja na trezorsko poslovanje.

- Ovaj zajednički projekat nabavke vozila biće izrazito značajan jer će pomoći stanovništvu i biti od velike koristi - naveo je Duško Došenović, zamjenik načelnika opštine Oštra Luka.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kaže da će resorno ministarsvo svakako kroz model samog konkursa, koji podrazumijeva izdvajanje lutrijskih sredstava, namijenjenih za socijalmnu zaštitu, gledati da pomogne opštini Oštra Luka.

- Cilj nam je da zajednički obezbijedimo jedno puntičko vozilo koje bi omogućilo patronažne posjete građanima u Oštroj Luci - istakao je Šeranić.

Projekat deinstitucionalizacije stanovanja uz podršku, prezentovan je ministru tokom posjete Domu za lica s invaliditetom u Prijedoru.

U okviru Doma, na dijelu poljoprivredne ekonomije, planirana je izgradnja osam mobilnih kućica u kojoj će korisnici boraviti samostalno, uz stručnu podršku.

- Svaki naš projekat je razmatran sa ministrom i njegovim saradnicima, tako da i ovaj novi što smo uradili u vezi sa deinstitucionalizacijom stanovanja biće naša skorija budućnost - rekao je Nikola Vujasinović, direktor ЈU Dom za lica sa invaliditetom u Prijedoru.

Dobra saradnja lokalnog i republičkog nivoa dovela je do unapređenja socijalne zaštite u gradu na Sani.

- Ovo je dobar primjer kada vidite da ima volje sa republičog ali i sa lokalnog nivoa, i kada imate kvalitetan kadar koji se bavi problemom određene ustanove - naglasio je Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora.

Ministar Šeranić je uputio zahvalnost gradonačelniku Prijedora što je podržao sve projekte koji su planirani po pitanju razvoja i cijelog grada ali i ustanova u njemu.

Zaostalni poreski doprinosi, zahvaljujući Ministarstvu i lokalnoj samoupravi, uskoro će biti prošlost i za prijedorski Dom za starija lica.

Razgovarano je i o mogućnostima proširenja kapaciteta Doma u kojem trenutno boravi 204 lica.

Grad Prijedor, za oblast socijalne zaštite, izdvaja 8.550.000 KM.