latinica  ћирилица
02/07/2024 |  08:01 ⇒ 09:07 | Autor: RTRS

Petrić: Klasični izborni inžinjering po nalogu stranih izvođača (VIDEO)

Јučerašnje žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda PSB iH je klasični izborni inžinjering po nalogu stranih izvođača, a izvršilac je Ustavni sud BiH, a odmah do njega CIK BiH, rekao je Branko Petrić, bivši predsjednik CIK-a BiH, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Žrijebanje - Foto: RTRS
ŽrijebanjeFoto: RTRS

- Samo žrijebanje nije problematično, ono je predviđeno kada dva kandidata imaju isti broj glasova, ali pitanje kada se ono vrši. U ovom trenutku ono je besmislica, jer rezultati su davno utvrđeni i implementirani. Ovo je jedan presedan koji nije zabilježen i eventualne odluke o nekim nepravilnostima nakon objave službenih rezultata izbora mogu imati samo deklarativni karakter, nikako konstitutivni da se na osnovu njih mijenja već ranije utvrđeni i objavljeni rezultati koji su implementirani, a organi počeli da vrše vlast, odnosno funkciju - poručio je Petrić.

Kako sam kaže ovakav scenario nije vidio nigdje u svijetu, a odavno je u izbornom procesu.

- U izborima sam od 90-ih godina prošlog vijeka, pratio sam i u cijelom svijetu izbore, ali ovako nešto od Koreje do Meksika, pa od Australije do Gane gdje sam pratio izbore, nikada ništa slično nije viđeno - istakao je Petrić.