latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:38 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Istorijski korak: Konstituisan Parlamentarni forum Srbija - Republika Srpska (VIDEO)

U Banjaluci je danas održana konstitutivna sjednica Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska.
Parlamentarni forum -
Parlamentarni forum

Po ocjeni dvojice predsjedavajućih foruma Igora Žunića i Dušana Marića – konstituisanje Parlamentarnog foruma istorijski je korak.

Članove Foruma je na početku Prve konstitutivne sjednice pozdravio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske  Nenad Stevandić, ističući da je ovaj forum konstituisan na zakonskim osnovama i svim njegovim članovima poželio je srećan rad i uspješnu saradnju.

Član Parlamentarnog foruma, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Milimir Vujadinović istakao je da je sutra tačno 17 godina kako je Parlamentarna skupština BiH ratifikovala Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske koji predviđa i ovaj vid saradnje do kojeg je napokon došlo.

Na današnjoj, prvoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu - forum će zasjedati dva puta godišnje, čini ga 11 poslanika iz Srpske i isto toliko iz Srbije.

Riječ je o poslanicima iz vlasti i opozicije, iz Srpske su uključeni i potpredsjednici skupštine iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Zadatak ovog foruma, između ostalog, biće upućivanje njegovih akata, zaključaka i prijedloga skupštinama Srpske i Srbije, a komuniciraće i sa međunarodnim organizacijama.

Sve inicijative ovog tijela, prema riječima predsjedavajućih, neće biti usmjerene ni protiv koga.

U skladu sa sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama, biće od interesa svim građanima. Forum bi trebalo da doprinese još boljim odnosima Srpske i Srbije.